Putyin: Miniválság London és Moszkva konfliktusa

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök miniválságnak nevezte Moszkva és London konfliktusát, és meggyőződését fejezte ki, hogy javulás áll majd be a kétoldalú kapcsolatokban.
Vágólapra másolva!

"Meggyőződésem, hogy megoldjuk ezt a miniválságot" - mondta Putyin újságíróknak csütörtökön Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban.

Az orosz elnök úgy gondolja, hogy a brit-orosz kapcsolatok normálisan fognak fejlődni, mind Oroszország, mind Nagy-Britannia ebben érdekelt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy össze kell egyeztetni minden cselekedetet a józan ésszel, és tisztelni kell a partnerek törvényes jogait és érdekeit.

Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a Litvinyenko-ügy miatti brit megtorló intézkedésekre válaszul Oroszország kiutasít négy brit diplomatát, megszakítja az együttműködést Nagy-Britanniával a terrorizmus elleni küzdelem terén, nem ad vízumot brit tisztviselőknek, és orosz tisztviselők sem folyamodnak brit vízumért.

Nagy-Britannia hétfőn tudatta, hogy négy orosz diplomatát kiutasít, továbbá felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben, köztük a vízumkiadás felgyorsításának ügyében. London ezzel torolta meg, hogy Oroszország elutasította Andrej Lugovoj orosz üzletembernek, a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának kiadását.