Összeült a közel-keleti "kvartett" Lisszabonban

Vágólapra másolva!
Lisszabonban kezdett tárgyalásokat csütörtökön a közel-keleti "kvartett", a tanácskozáson első ízben vesz részt különmegbízotti minőségében Tony Blair volt brit miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A közel-keleti rendezésben közvetítő Egyesült Államok és Oroszország külügyminisztereinek, valamint az ENSZ főtitkárának és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének találkozója a várakozások szerint támogatást adhat az Izrael és a palesztinok közti megfeneklett tárgyalások újjáindítását célzó törekvéseknek.

Luis Amado, az EU soros elnökségét ellátó Portugália külügyminisztere bizakodóan nyilatkozott a tanácskozással kapcsolatban. Utalt az amerikai elnök minapi nyilatkozatára, miszerint szeretne összehívni egy közel-keleti békekonferenciát. "(George) Bush bejelentése bizonyosan hatással lesz a tárgyalások dinamikájára" - mondta a portugál miniszter. "Úgy gondolom, a kvartett új impulzust adhat a közel-keleti békefolyamatnak" - tette hozzá.

A lisszaboni találkozó résztvevői előtt álló fontos feladat tisztázni, hogy pontosan mi is legyen Tony Blair feladatköre.

Washington azt szeretné, ha a palesztin állam megteremtésére összpontosítana, 10 európai külügyminiszter viszont néhány napja egy nyílt levélben arra kérte a volt brit kormányfőt, hogy ennél tágabban értelmezze feladatkörét, s segítsen a végleges békemegállapodásról szóló, előfeltételek nélküli tárgyalások megkezdésében, illetve egy olyan nemzetközi erő megszervezésében, amelyet a palesztin területekre lehetne majd telepíteni.