Pártfinanszírozási botrány miatt hallgatták ki Chiracot

Vágólapra másolva!
Négy órán keresztül hallgatta ki a vizsgálóbíró Jacques Chirac volt francia elnököt egy, még párizsi polgármesterségének (1977-1995) idejéből származó pártfinanszírozási botránnyal kapcsolatban. Chiracot olyan tanúként hallgatták meg, aki ellen akár vádat is emelhetnek - jelentette a BBC. Az ügy miatt Alain Juppé volt miniszterelnököt, Chirac közeli szövetségesét már 2004-ben elítélték.
Vágólapra másolva!

Jacques Chirac volt francia elnököt négy órán keresztül hallgatta ki Alain Philibeaux vizsgálóbíró a 74 éves volt államfő párizsi irodájában. Chiracot tanúként kérdezte arról a még párizsi polgármesterségének idejéből (1977-1995) származó pártfinanszírozási botrányról, amelyben Alain Juppé volt francia miniszterelnököt - Chirac közeli szövetségesét - 2004-ben már elítélték, és egy évre eltiltották a közügyektől.

A nyomozás tárgya az a pártfinanszírozási rendszer, amelyben Chirac konzervatív - azóta átalakult - RPR pártjának tagjai a párizsi városháza fiktív alkalmazottaiként kaptak fizetést, amely a pártkasszába került. Chirac tagadja, hogy bármilyen szabálytalanságot követett volna el, és azt mondja: a pártfinanszírozás szabályai akkoriban nem voltak egyértelműek.

Chiracot olyan tanúként hallgatták ki, aki ellen vádat is emelhetnek - jelentette a BBC. Ez annyiban különbözik az egyszerű tanúskodástól, hogy az ügyészségnek van valamilyen bizonyítéka a kihallgatott személy ellen, de vádemelés még nem történt. Elvileg Chirac ellen is emelhetnek vádat polgármesteri időszakából származó ügyekben, elnöki mentelmi joga ugyanis arra az időszakra nem vonatkozik.

Ügyvédje közölte, más botránnyal kapcsolatban nem fog tanúskodni a volt államfő. Két ilyen ügy van, amelyben a gyanú szerint érintett lehet, de mentelmi joga miatt nem beidézhető: egy francia bíró meggyilkolása Dzsibutiban és az úgynevezett Clearstream-ügyben, amelyben Nicolas Sarkozy akkori minisztert próbálták hamis vádakkal besározni.