Gyerekeket vittek kórházba az ukrán foszforbaleset miatt

Vágólapra másolva!
Több mit félszáz ukrán gyereket vittek kórházba abból a körzetből, ahol hétfőn kisiklott és kigyulladt egy foszfort szállító tehervonat. A baleset miatt 21 ember szenvedett mérgezést. A tüzet eloltották, de a nagy meleg miatt újra felcsaphatnak a lángok.
Vágólapra másolva!

Ötvenkilenc gyermeket vittek egészségügyi intézményekbe Ukrajnában abból a körzetből, ahol hétfőn balesetet szenvedett egy sárga foszfort szállító vasúti szerelvény. A Lembergtől (Lviv) 80 kilométerre keletre fekvő Ozsigyiv (Ozsidov) állomás közelében történt balesetben a vonat több vagonja felborult, hat tartálykocsi kigyulladt. Huszonegy ember szenvedett mérgezést, egyikük állapota súlyos.

Az ukrán hatóságok szerint a katasztrófa helyszínén eloltották a tüzet, de a rendkívüli meleg miatt újabb tűzfészkek jelennek meg, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a környezetet.

A baleset egy kilométeres körzetében elvégzett vizsgálatok szerint a levegőben, a vízben és a talajban a normálisnál kétszer-háromszor magasabb a foszfor koncentrációja. A balesettől három kilométerre lévő legközelebbi településen, Ozsigyivban az adatok nem mutatnak eltérést a normálistól - közölte Oleg Stangret, a helyi katasztrófavédelem szóvivője.

A katasztrófavédelem és a vasúttársaság továbbra is speciális összetételű habbal hűti a megsérült tartályokat, és megkezdték az előkészületeket a sínek helyreállításához is. A balesetben sértetlenül maradt tartályokat kiemelik, a szennyezett talajt földdel temetik be.