Németország továbbra is az Ahtisaari-tervet támogatja

Vágólapra másolva!
Az orosz, illetve a szerb elutasítás ellenére Németország továbbra is az ENSZ-különmegbízott, Martti Ahtisaari koszovói rendezési tervét támogatja. Angela Merkel német kancellár Berlinben sikertelenül próbált megoldást találni Vojislav Kostunica, szerb elnőkkel Koszovó ügyében.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel kancellár kedden ismertette Vojislav Kostunica szerb kormányfővel álláspontját Koszovó ügyében a német fővárosban. Kostunica válaszul megismételte eddigi álláspontját, miszerint Belgrád elutasítja a még Szerbiához tartozó tartomány függetlenségét, s elutasítja az ENSZ-ben köröztetett, átszerkesztett határozattervezetet is, amely a tárgyalások meghosszabbítását javasolja.

A szerb miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az Ahtisaari-tervet, amely nemzetközi felügyelettel korlátozott függetlenséget irányoz elő Koszovónak. Kijelentette, hogy nincs szükség új BT-határozatra, s utalt a testület - Moszkva által támogatott - korábbi, 1244-es számú határozatára, amely a tartománynak Szerbián belül irányoz elő autonómiát.

A szerb kormányfő hangsúlyozta a szerb területi integritás tiszteletben tartásának szükségességét, a leghatározottabban elutasítva Koszovó kiválását. A tárgyalásokat követő sajtóértekezleten Kostunica annak a nézetnek adott hangot, hogy egy esetleges ilyen lépés úgymond veszélyes nemzetközi precedenst teremthet.

Németország a közelmúltban véget ért uniós elnöksége alatt mindvégig támogatta a Szerbiával való társulási megállapodást célzó, tavaly befagyasztott tárgyalások felújítását, amit végül Brüsszel még júniusban el is határozott. Utalt ugyanakkor arra, hogy a megállapodás megkötésének előfeltétele a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való maradéktalan együttműködés, aminek magában kell foglalnia a két fő háborús bűnös, Ratko Mladic és Radovan Karadzic kiadatásának elősegítését is. Merkel kancellár - mint kiszivárgott - támogatta az EU és Szerbia közötti kapcsolatok erősítését.

A kancellár ugyanakkor korábban ellenezte, hogy a közeledést közvetlenül összekössék Koszovó problémájának megoldásával. Ez utóbbira berlini megfigyelők szerint a keddi nap fejleményeinek fényében az elkövetkező időszakban mind kevesebb a remény. Ezt erősítették meg Merkel és Kostunica tárgyalásai, az új nyugati javaslatok ismételt orosz elutasítása, valamint Javier Solana uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek az a bejelentése, amely szerint patthelyzet esetén az EU ENSZ-határozat nélkül is lépni akar Koszovó ügyében.