A kemény Sólyom sok lehet Pozsonynak

Vágólapra másolva!
"Nagyon erőteljes" fellépést ígért Sólyom László köztársasági elnök a szlovákiai Tőketerebesre (Trebisov) tervezett széntüzelésű erőmű ellen, amely Sátoraljaújhelytől légvonalban 20 kilométerre fekszik. Ha kell Ivan Gasparovics szlovák elnökhöz megy, és beveti európai uniós kapcsolatait - mondta. Sólyom májusban a Rába habzása ügyében - a magyar diplomáciához képest - szokatlanul élesen bírálta Ausztriát ami, úgy tűnik, eredményre vezetett. De milyen hatása lehet egy hasonló konfrontációnak a jelentős magyar kisebbséggel rendelkező Szlovákiával? Az [origo] által megkérdezett elemző szerint Sólyom kiállása egy problémás viszonyt bonyolíthat tovább.
Vágólapra másolva!

Ez "egy nonszensz, mindennel szembemegy. A józan ésszel elsősorban" - minősítette Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott interjúban a szlovákiai Tőketerebesre (Trebisov) tervezett széntüzelésű erőművet, amit a magyar-szlovák határhoz közel, Sátoraljaújhelytől és a tokaji borvidéktől légvonalban 20 kilométerre építénének a szlovák tervek szerint. A nemzetközi egyezmények előírása ellenére az építkezésről hivatalosan nem tájékoztatták Magyarországot.

Sólyom szerint a széntüzelésű erőmű építése "lehetetlen az Európai Unió tendenciáit figyelembe véve", amivel a nagy szén-dioxid kibocsátású erőművekkel szembeni aggályokra utalt. Azt mondta, "nagyon erőteljesen" fellép majd, "erőteljesebben talán, mint a Rába-habzás ügyében". Az államfő ennek érdekében kész Ivan Gasparovics szlovák elnökhöz fordulni és "beveti európai uniós kapcsolatait".

Éles szavak

A magát "zöld elnökként" meghatározó Sólyom a zengői radarállomás sikeres megvétózása után a Rába-ügyében is sikeresen állt ki a környezetvédelmi értékek mellett, ez mostani eltökéltségét is magyarázhatja. Az ausztriai szennyezések ügyében május 15-én szólalt fel Kőszegen, ahol azt mondta: "tűrhetetlen, ez a cinizmus, ahogyan hat éve halogatják a megoldást, kibúvókat keresnek, néha már arcátlan".

A markáns nyilatkozatnak is része lehetett abban, hogy Ausztria másnap beleegyezzen egy közös szakértői akciócsoport létrehozásába. "A köztársasági elnök úr nyilatkozata elősegítette, hogy az ügy kimozduljon a holtpontról" - mondta Wéber Ferenc az államfő szóvivője az [origo]-nak. Arra azonban nem kívánt válaszolni, hogy a tőketerebesi erőmű esetében az elnök milyen konkrét lépéseket tervez.

Szlovákia nem Ausztria

Forrás: EPA
A habzó Rába

Még az általunk megkérdezett külpolitikai elemző sem tudott egyértelműen válaszolni arra, hogy mi lehet a jó diplomáciai stratégia ebben az estben. Dr. Dérer Miklós külpolitikai elemző, a Manfred Wörner Alapítvány igazgatója szerint az Ausztriával szembeni fellépés hangvétele nem feltétlenül működhet Szlovákiával. "Erőteljes gesztusnak lehet értelme, de az osztrák viszony, a szlovákkal ellentétben nem volt problematikus, nem árnyékolta be más" - mondta Dérer, aki szerint Szlovákia esetében fennáll a veszély, hogy igyekeznek majd "hátsó tartalmat keresni" egy hasonló hangvételű nyilatkozatban.

A Környezetvédelmi Minisztériumban is azt mondták, Sólyom Rábáról tett nyilatkozata segített, de azzal kapcsolatban még óvatosan nyilatkoztak, hogy szerencsésnek tartanának-e hasonlóan éles mondatokat a szlovákiai esetben. "Fodor Gábor miniszter úr is nagyon határozottan kíván fellépni, hogy ez milyen hangvétellel történik ő dönti el; a cél mindenképpen az, hogy ne érje káros környezeti hatás a tokaji borvidéket" - mondta az [origo]-nak Olt Boglárka szóvivő. Fodor korábban azt mondta, hasonló esetben minden szomszédos állammal szemben ugyanolyan keményen fog fellépni.

Sürgős választ vár

Július 5-én levelet küldött Jaroslav Izák szlovák környezetvédelmi miniszternek, amelyben sürgősen kéri, hogy az ENSZ Espoo-i Egyezménye alapján "megfelelő módon értesítsék Magyarországot, lehetővé téve a környezeti hatásvizsgálati folyamathoz való kapcsolódás mérlegelését". A megállapodás értelmében Magyarországnak vétójoga ugyan nincs a tőketerebesi erőmű ügyében, de már a projekt kezdetétől részt vehet annak ellenőrzésében.

A levélre még nem érkezett válasz, de Olt azt mondta, "valószínűleg több mint indokolt", hogy Magyarország is bekapcsolódjon a környezeti hatástanulmány elkészítésébe. "Még időben vagyunk, ez még csírájában lévő ügy" - mondta a Környezetvédelmi Minisztérium szóvivője. Az Észak-Magyarország a múlt héten úgy értesült, hogy a tőketerebesi önkormányzatnak július 19-ig kell nyilatkozni, engedélyezi-e a beruházást. Az újságnak Rastislav Petrovic önkormányzati szóvivő azt feltételezte, hogy inkább elutasító lesz az állásfoglalás. A 22 ezres dél-szlovákiai városban már legkevesebb 8600 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze.