Vágólapra másolva!
Elrejti a gyerekkatonákat a csádi kormány, jóllehet májusban megígérte az ENSZ-nek, hogy leszereli a fegyveres kiskorúakat. A leszerelés valóban elindult, de csak a kormányhű félkatonai szervezeteknél szolgálókat engedték el, az állami hadsereg kötelékében lévő gyerekeket eldugják - figyelmeztet a Human Rights Watch.
Vágólapra másolva!

Hiába ígérték meg májusban a gyerekkatonák leszerelését az ENSZ-nek, csak kevesett tett ebben az ügyben a csádi kormányzat - jelentette a Human Rights Watch. A jogvédők szerint valóban több száz, különböző kormányhű fegyveres csoportokhoz tartozó gyereket szereltek le az országban, csakhogy az állami hadsereg kötelékéből nem engedtek el egyetlen kiskorút sem. "Egyes gyerekkatonákat leszerelnek, de a többségüket eldugják" - idézett a szervezet egy magas rangú csádi katonai vezetőt.

A HRW hétfőn, a Korán a háborúban: gyerekkatonák a csádi konfliktusban címmel kiadott jelentése szerint a gyerekek besorozásával mind a kormányhű, mind a lázadó erők foglalkoztak az ország keleti, a szudáni Darfúrral közös határának térségében. A gyakorlat egészen 2005 decembere óta folyt, de igazán komoly méreteket a szudáni konfliktus Csádba való átterjedését követően ért el, és azt követően sem stzakadt meg, hogy a kormányzat és a legnagyobb lázadó erő, a FUC (Egyesült Front a Változásért) kiegyezett. A kiskorúakat őrökként, szakácsként és harcosként foglalkoztatta mindkét fél.

A HRW figyelmeztet, hogy mind a csádi kormány, mind a gerillák megsértik a 18 év alatti gyermekek katonakként való alkalmazását tiltó nemzetközi jogszabályokat, ráadásul a 15 év alatti gyerekek besorozása háborús bűnnek számít. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) gyernmekkatonákkal foglalkozó munkacsoportja július 19-én tárgyal arról, mivel késztessék az ország vezetését a kiskorúak leszerelésére.