Tizenhat szaúdit telepítettek haza Guantánamóról

Vágólapra másolva!
Tizenhat szaúdit hazatelepítettek a Guantánamói-öbölben lévő amerikai börtöntelepről, de amint megérkeztek hétfőn a rijádi repülőtérre, nyomban őrizetbe vették őket, hogy kivizsgálják esetleges terrorista kapcsolataikat.
Vágólapra másolva!

Eddig összesen 77 szaúdit engedtek haza, és 53-at tartanak még mindig bebörtönözve az amerikai haditengerészet kubai támaszpontján - mondta Manszúr at-Turki szaúdi vezérőrnagy a helyi SPA hírügynökségnek az Egyesült Államok és a jelentős szövetségesének számító Szaúd-Arábia között feszültséget okozó ügyről.

Najef bin Abdel-Azíz herceg, szaúdi belügyminiszter kitörő örömmel fogadta a hazatelepítést, dicsérve az amerikai hatóságokkal való együttműködést, és reményét fejezve ki, hogy a többi szaúdi rab is hazatér a közeljövőben Guantánamóról.

A foglyok várhatóan őrizetben maradnak, amíg a hatóságok ki nem vizsgálják, hogy kapcsolatban álltak-e fegyveres csoportokkal - jegyezte meg az SPA.

Az Egyesült Államok 2002 januárjától használja a guantánamói bázist olyan Afganisztánban és Pakisztánban elfogott személyek fogva tartására, akiket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz vagy az afgán szélsőséges tálibokhoz fűződő kapcsolatokkal gyanúsítanak. Az évek folyamán eddig összesen 759 embert tartottak ott fogva, köztük 136 szaúdit.