Legalább 85 halottja van a véres iraki merényletnek

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 85 ember meghalt hétfőn az észak-iraki Kirkukban, két autóbombás merényletben. A sebesültek száma több mint 180 - jelentette a BBC. Az egyik célpont a Dzsalal Talabani iraki elnök vezette kurd párt irodája volt.
Vágólapra másolva!

A kirkuki rendőrség szerint legalább 80 ember meghalt és 136-an megsérültek két autóbombás merényletben. A BBC szerint a Kurdisztáni Patrióta Unió (PUK), a kurd párt irodája és egy közel buszmegálló volt a merénylők célpontja. A PUK vezetője Dzsalal Talabani iraki elnök.

A PUK irodájánál jelen lévő szemtanúk azt mondták, hogy több méter mély kráter maradt a robbanás után. Több mint 20 autó robbant fel, két épület teljesen összeomlott, és több boltban is károk keletkeztek. Helyszíni beszámolók szerint több tucat holttest van a romok alatt, így az áldozatok száma várhatóan tovább növekszik majd.

Egyelőre senki sem vállalta magára a merénylet elkövetését, de a BBC bagadadi tudósítója szerint a kirkuki rendőrség elfogta a második - buszmegállóban végrehajtott - robbantás elkövetőjét.

A feszültség jelentősen megnőtt a városban - ami az iraki Kurdisztánon kívül fekszik, de sok kurd fővárosának tartja - az év vége előtt tervezett népszavazás miatt. Július 7-én egy teherautóba rejtett pokolgép robbant Amirli városában, Kirkuktól délre. A merényletnek 105 halálos áldozata volt.