Izrael szabadon enged 250 palesztint

Vágólapra másolva!
Még a héten, előreláthatólag pénteken visszanyeri szabadságát az izraeli börtönökben fogva tartott kétszázötven palesztin, akiknek elengedését a zsidó állam korábban megígérte - közölte hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfő Mahmúd Abbásszal a két vezető jeruzsálemi csúcstalálkozóján.
Vágólapra másolva!

Az izraeli miniszterelnök szóvivőjének tájékoztatása szerint a szabaduló palesztinok túlnyomó többsége - 85 százaléka - a mérsékelt Fatah szervezet tagja, a többiek két kisebb palesztin csoporthoz, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFPF) és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) nevű szervezethez tartoznak; egyetlen Hamász-tag sincs közöttük.

Washingtonban a Fehér Ház szóvivője útján üdvözölte a tervezett intézkedést, "fontos lépésnek" nevezve azt. A széles körű amnesztiával Izrael a palesztin elnök pozíciójának megerősítését kívánja elérni vetélytársával, az Izrael elpusztítására fölesküdött iszlamista Hamásszal szemben.

A találkozón a felek a kétállamos megoldás elérésének módozatait tekintették át - mondta az izraeli kormányfő szóvivője. Részletesebb tájékoztatást nem adott a kétórás találkozón elhangzottakról. Egy neve elhallgatását kérő izraeli kormányzati illetékes azt mondta, hogy a következő Olmert-Abbász találkozót valószínűleg két hét múlva rendezik, a tervek szerint a ciszjordániai Jerikóban.

Rijád al-Máliki, az Abbász által a múlt hónapban kinevezett palesztin szükségkormány tájékoztatási minisztere ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a kabinet nem tulajdonít különösebben nagy jelentőséget ezeknek a találkozóknak, mert "nem vagyunk biztosak abban, hogy komolyak Izrael szándékai".

A Hamász a maga részéről elítélte a megbeszélést, mondván, szégyen, hogy a palesztin elnök a "cionista megszállókkal" találkozik, miközben nem hajlandó tárgyalni az iszlamista mozgalommal.