Csúszik a döntés a bolgár ápolónők ügyében

Vágólapra másolva!
Keddre halasztotta a líbiai legfelsőbb igazságügyi tanács a halálra ítélt bolgár ápolónők és a palesztin orvos ügyének vizsgálatát, jóllehet a testületnek már hétfőn döntenie kellett volna az elítéltek sorsáról.
Vágólapra másolva!

A tanács az eredeti tervek szerint hétfő délelőtt hozta volna meg döntését, ám a testület ülését később kora estére tették át. Jól tájékozott források szerint a testület azért halasztotta ülését az eredetileg kitűzött délelőtt 10 órás időpontról este 6 órára, mert arra a dokumentumra várt, amelyben a HIV-vírussal megfertőződött gyerekek családjai igazolják, hogy kártérítés fejében eltekintenek a legsúlyosabb büntetéstől az ápolónők és az időközben szintén bolgár állampolgárságot nyert orvos ügyében.

A legfelsőbb igazságügyi tanács hétfő este viszont anélkül fejezte be ülését, hogy megtárgyalta volna a halálra ítélt hat személy ügyét.

Az 1999 óta börtönben lévő öt ápolónőt és az orvost azon a címen ítélték el immár több líbiai bírói fórumon, hogy szándékosan fertőztek meg az 1990-es évek végén 438 gyereket HIV-vírussal abban a bengázi kórházban, ahol dolgoztak. A gyerekek közül azóta 56 meghalt. A vádlottak mindvégig tagadták a terhükre rótt bűncselekményt, és azt állították, hogy vallomásaikat kínzással csikarták ki.