Horvátországot nem keresték meg a bolgár ápolónők ügyében

Vágólapra másolva!
Horvátország nem kapott semmilyen hivatalos megkeresést azzal kapcsolatban, hogy három másik országgal együtt vegyen részt a HÍV-vírussal megfertőzött négyszáz líbiai gyermek családjának pénzügyi kárpótlásában - közölte vasárnap a zágrábi külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca szóvivője, Zeljko Belaj annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy a Le Figaro című francia napilap előző nap azt írta: Bulgária, Szlovákia, Horvátország és Csehország 400 millió dollárt - gyermekenként egymillió dollárt - fizet a HÍV-vírussal megfertőzött négyszáz líbiai gyermek családjának, hogy megállapodás születhessen a halálra ítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos büntetésének enyhítéséről.

A hat külföldit azzal vádolták, hogy szándékosan megfertőztek 400 líbiai gyereket HIV-vírussal a 90-es évek végén Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban. A vádlottak tagadták a terhükre rótt bűncselekményt, tavaly decemberben a perújrafelvételben azonban első fokon halálra ítélték őket. A vádlottak fellebbeztek, de a líbiai legfelsőbb bíróság szerdán elutasította kérelmüket.

Az öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos a hét végén kegyelmi kérvényt nyújtott be.