Putyin ultimátuma a NATO-tagoknak

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a CFE-szerződés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendeletet - közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton. Az elnöki rendelet elfogadása "olyan, az európai hagyományos haderők és fegyverzetek korlátozásáról 1990. november 19-én Párizsban aláírt CFE-szerződés tartalmát illető kivételes körülményekkel áll összefüggésben, amelyek az Orosz Föderáció biztonságát érintik, és halaszthatatlan intézkedéseket igényelnek".
Vágólapra másolva!

Oroszország azt követeli, hogy 2008. július 1-ig minden NATO-tagállam ratifikálja a CFE-szerződést, az észak-atlanti szövetség kezdje meg katonai potenciáljának csökkentését, ellensúlyozva ezáltal a Varsói Szerződés volt tagállamainak NATO-tagságával megszerzett kiegészítő erőt, valamint írják alá a volt szovjet balti köztársaságok is a CFE-szerződést. Emellett Moszkva javasolta az oroszországi szárnyövezetekre vonatkozó korlátozások eltörlését, a CFE-szerződés korszerűsítését célzó tárgyalások folytatását, illetve a "jelentős erők" kifejezés pontos jogi meghatározását.

Az Interfax hírügynökségnek a Kreml névtelenül nyilatkozó egyik illetékese azt mondta, hogy Oroszország nem hajlandó a továbbiakban egyoldalúan teljesíteni a módosított CFE-szerződés előírásait, kárt okozva ezzel saját érdekeinek.

Leonyid Ivasov vezérezredes, a moszkvai Geopolitikai Akadémia elnöke teljes mértékben helyesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy Moszkvának most gyakorlati lépéseket kell tennie. Ezek közé sorolta a katonai jelenlét fokozását a Kaukázusban és Oroszország északnyugati részében.

Putyin április 26-án jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti a CFE-szerződésben vállalt kötelezettségeinek teljesítését mindaddig, amíg a NATO-tagállamok nem ratifikálják azt. Hivatalosan, elnöki utasítás formájában azonban ez csak most történt meg, bár a CFE-szerződés teljesítésének vitás kérdéseiről június 11. és 15. között megtartott bécsi értekezlet kudarca után a NATO-tagállamok képviselői nemkívánatos személlyé váltak Oroszország számára. Egy magyar és egy bolgár katonai küldöttségnek júniusban már nem is engedélyezték oroszországi katonai létesítmények meglátogatását, ami a CFE-szerződés előírásainak megsértését jelenti.

Orosz lapok már június vége felé arról cikkeztek, hogy elkészült a CFE-szerződés teljesítését felfüggesztő elnöki rendelet. A Nyezaviszimija Gazeta című orosz lap akkor a védelmi minisztériumból származó megbízható értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy Putyin utasítást ad az Oroszország területén folyó külföldi katonai ellenőrzések ideiglenes felfüggesztésére. Emellett Moszkva nem tájékoztatja a továbbiakban a CFE-partnereket katonai egységeinek és fegyverzeteinek Oroszország európai területén történő mozgásáról.

Reakciók

Az Európai Unió sajnálattal fogadta a döntést - jelentette ki Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonsági főbiztosának szóvivője. Hozzátette: a CFE-szerződés az európai biztonság alapdokumentuma, ezért reméli, folytatódik a dokumentummal kapcsolatos problémák megvitatása, hogy párbeszéd útján szülessen rendezés a kérdésben.

A NATO hasonlóképpen sajnálattal fogadta a moszkvai bejelentést. A szövetség szóvivője, James Apparthural kijelentette, hogy az rossz irányba tett lépés. Hangoztatta: a NATO-tagállamok a szerződést az európai stabilitás sarokkövének tekintik, és szeretnék, hogy a dokumentumot a lehető leghamarabb ratifikálják.