Leállítaná a hajtóvadászatot Izrael a Fatah ellen

Vágólapra másolva!
Diplomáciai források szerint Izrael azt fontolgatja, hogy véget vet a szélsőséges Fatah-fegyveresek utáni hajtóvadászatnak. Ezzel szeretnék egerősíteni Mahmúd Abbász palesztin elnök megtépázott hatalmát.
Vágólapra másolva!

Egyes diplomáciai források állítják, hogy a zsidó állam beszüntetné a Fatah elleni akcióit. Abbász tanácsadója, Száeb Erekat közölte, hogy még zajlanak a tárgyalások a biztonsági kérdésekről, és szó van arról, hogy az izraeli hatóságok véget vetnek a körözöttként nyilvántartott személyek utáni hajszának.

A Fatah szélsőségeseiből álló csoport, az al-Aksza Mártírjai Brigádok vezetői közölték, hogy Abbász biztonsági szolgálata tájékoztatta őket: Izrael kész ideiglenesen felfüggeszteni közel 180 palesztin üldözését Ciszjordániában, amennyiben beleegyeznek abba, hogy nem támadják többé az izraelieket. Az izraeli szándékokat ismerő kormányilletékesek is megerősítették, hogy Jeruzsálem mérlegeli ezt a lehetőséget.

Azóta, hogy a radikális Hamász hatalmába kerítette a Gázai övezetet, a zömmel Fatah-fegyveresekből álló palesztin biztonsági erők üldözik a Ciszjordániában rejtőzködő Hamász-fegyvereseket. Izrael arra törekszik, hogy elszigetelje a Hamászt Gázában, illetve lehetővé akarja tenni, hogy Abbász és az általa kinevezett Fajjád-kormány pénzforrásokhoz jusson.