Emberevő szörnyborztól rettegnek Bászrában

Vágólapra másolva!
A brit egységek vérszomjas, emberevő állatokat engedtek szabadon Bászra környékén - szól a pletyka az iraki város térségében. A katonák tagadnak, de a helyiek közül sokan nem hisznek nekik. A pletykák még az után is kitartanak, hogy bebizonyosodott: a vérszomjas szörnyeteg igazából egy kisragadozó. A méhészborz ugyan valóban agresszív állat, de emberre nem támad, ha békén hagyják, és különben is őshonos a térségben.
Vágólapra másolva!

"Három napja láttam, amint éjszaka az állatokra támadt. Még egy tehenet is megevett. Darabokra szaggatta. Megpróbáltam lelőni, de elszaladt a gyümölcsös felé" - idéz a The Times egy az iraki Bászra mellett élő földművest. Futótűzként terjedt a város környékén az a pletyka, hogy a térséget ellenőrző brit hadsereg vérszomjas teremtményeket engedett szabadon. A közbeszéd szerint a város külső kerületeiben medvenagyságú vadállatok cserkésznek, amelyek nemcsak a háziállatokat támadják meg, hanem embert is esznek. A britekre azért fogják rá, hogy ők terjesztették el a dúvadat, mert többet láttak közülük a katonák táborai környékén is.

A britek egészen addig hiába bizonygatták, hogy nem tettek ilyesmit, amíg egy helyi le nem lőtt jó néhányat a gyanús állatok közül. Kiderült, valójában a méhészborz nevű kisragadozóról van szó, ami ugyan ritka, de őshonos a térségben. Jóllehet európai rokonához képest valóban jóval agresszívebb, merész állatról van szó, amely akár egy kobrával is elbánik, emberre azonban nem szokása rátámadni, hacsak nem szorítják sarokba.

A bászrai állatkórház igazgatója is megvizsgálta a lelőtt állatokat, és megállapította, hogy méhészborzról van szó, amely már jóval azelőtt itt élt, hogy a britek megjelentek volna. Az idősebb helyiek az általuk csak Gartának nevezett állattal gyakran riogatták a rosszalkodó gyerekeket. A tudósok szerint a borzok aktivitása azért nőtt meg az utóbbi időben, mert a hatóságok megpróbálják visszaállítani a várostól északra fekvő, a Szaddám-érában lecsapolt mocsárvilágot, és a víz elől közelebb húzódtak a településhez az állatok.

Hiába azonban a tudományos cáfolat, a pletykák makacsul kitartanak. A helyiek már éjszakai őrjáratokat szerveznek, hogy féken tartsák a rémisztő állatokat. "Békésen aludtam, amikor fejbe vert ez a furcsa állat - idéz a brit lap egy helyi nőt - még soha nem láttam ilyet előtte. A férjem megpróbálta lelőni, de olyan gyors volt, mint egy szarvas. Akkora mint egy kutya, de majomfeje van. Nagyon gyorsan szalad." Valaki még egy mobiltelefonos felvételt is feltöltött az egyik lelőtt állatról az internetre:

Nem mi engedtünk szabadon óriás borzokat, és nem mi gyűjtöttünk kígyótojásokat és eresztettünk kígyókat a Satt el-Arabba" - cáfolta a helyiek körében terjengő pletykákat David Gell őrnagy, a bászrai brit egységek szóvivője. Az őrnagy szerint a bászraiaknak semmi félnivalójuk nincs a méhészborztól, de jobb, ha távol tartják magukat tőle. "Ha bekerítik és bottal piszkálják, akkor inkább a borzra fogadnék" - idézte a The Times.