Állítólag halálra kínoztak egy kínai jogvédőt

Vágólapra másolva!
Meghalt az a kínai férfi, aki a kíméltelen sanghaji kilakoltatások ellen küzdött. Csen Hsziao-minget börtönbe csukták tevékenységéért, ám a bánásmódba - noha kórházi kezelésre kiengedték - még a hónap elején belehalt - állítják jogvédők.
Vágólapra másolva!

Börtönben elszenvedett kínzások után meghalt egy kínai jogvédő, aki a sanghaji városfejlesztők kíméletlen kilakoltatásai ellen küzdött. Csen Hsziao-ming (Chen Xiaoming) még július elsején hunyt el 54 évesen egy sanghaji kórházban, néhány nappal azután, hogy kiengedték a börtönből gyógykezelésre - közölte pénteken a szintén másként gondolkodó kínai Liu An-jün (Liu Anjun) és a New York-i székhelyű Human Rights in China elnevezésű szervezet. "Csent halálra kínozta a kormány és a rendőrség. Kíméletlenül bántak vele a börtönben, ahol családja mindvégig nem látogathatta meg őt" - mondta Liu.

Csen 1994-ben vált ismertté, amikor kilakoltatták sanghaji házából egy városfejlesztési program keretében. Csen megnyerte a pert a hatóságokkal szemben, és folytatta a küzdelmet más hasonló sorsra jutott honfitársainak jogaiért.

Csent 2006 februárjában tartóztatták le, miután találkozót hozott össze egy másik kínai másként gondolkodó és egy amerikai diplomata között. Ez év januárjában ítélték kétévi börtönre 2004-ig visszanyúló rendzavaró cselekményekért.