Kormányátalakítással gyorsít a bolgár miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Új gazdasági és új igazságügyi minisztert nevezett ki pénteken Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök, jelezve Brüsszelnek, hogy komolyan veszi a megkövetelt reformok véghezvitelét.
Vágólapra másolva!

A gazdasági és energiaügyi miniszteri tisztség várományosa Petar Dimitrov - parlamenti jóváhagyás esetén utódja lesz Rumen Ovcsarovnak, aki június elején távozott egy korrupciós ügyben való állítólagos érintettsége miatt. A szocialista párti Dimitrov eddig a parlament költségvetési bizottságának volt az elnöke. Az igazságügyi tárca vezetését Miglena Tacseva eddigi miniszterhelyettes veszi át Georgi Petkanovtól.

Brüsszel a pénzügyi támogatás megvonásával fenyegette meg az EU-hoz újonnan csatlakozott Bulgáriát, ha nem mutat fel kézzelfogható eredményeket az igazságügy reformjában, illetve a korrupció elleni harcban. Az Európai Bizottság javasolhatja a csatlakozási szerződés úgynevezett védőzáradékának életbe léptetését, amely a teljes jogú tagság bizonyos elemeitől átmenetileg megfoszthatja azt az országot, amely nem tesz eleget az elvárásoknak.

Politikai elemzők kétkedve fogadják a kormányban zajló személycseréket, szerintük a kabinet átalakítása túl későn jön, és mindez kevés ahhoz, hogy Sztanisev visszanyerje a burjánzó szervezett bűnözés, az alacsony fizetések és nyugdíjak, illetve roskatag egészségügy miatt kiábrándult polgárok bizalmát.

A bűnözés visszaszorítása terén Szófia valóban nem dicsekedhet fényes eredményekkel: eleddig a 2001 óta elkövetett több mint másfél száz gyilkosság egyik tettesét sem ítélték el, pedig az áldozatok között volt banktulajdonos, vezető vámtisztviselő, polgármester és futball-klub tulajdonos is.