Vécés adakozó tartja izgalomban Japánt

Vágólapra másolva!
Testi szükségleteiket végző hivatalnokoknak adakozik egy ismeretlen jótevő Japánban. Már 18 tartományban találtak több mint 400, darabonként egy tízezer jenes bankjeggyel bélelt, életvezetési jótanácsokkal is ellátott borítékot a hivatali vécékben. A rendőrség csak a fejét vakarja.
Vágólapra másolva!

Japán hivatalnokok százai távoztak az elmúlt hetekben irodai vécéikből megkönnyebbülten, de teli zsebbel. A The Guardian szerint egy ismeretlen jótevő pénzzel - egyenként egy darab tízezezer jenes bankóval (értéke közel 15 ezer forint) - megtöltött borítékokat hagyott a közszolgálati dolgozók vécéiben országszerte. Az eddigi adatok szerint több mint 400 ilyen borítékot szórt el a vécékben a rejtélyes adakozó, akinek a kilétére vonatkozó kérdésekre a rendőrség is csak a fejét vakarja.

A pénzes borítékok először tavaly év végén bukkantak fel, akkor azonban még azt hitték, csak egy vicc az egész. Mostanra azonban a szokatlan adakozás olyan méreteket öltött, hogy már nem lehet elintézni egy vállrándítással. Csak a múlt héten több tucatnyit találtak a vécékben. A jótevő szándékai nem világosak: a borítékokon ilyen üzenetek olvashatók kalligrafikus írással: "Csak jót cselekedj!" "Ne gondolj a gonoszra!" "Légy boldog!".

Írásszakértők szerint az üzenetek írója erősen vallásos, a jelek minőségének romlása pedig arra utalhat, hogy papírra vetőjük egyre rosszabb egészségi állapotban lehet. Talán halálos beteg. Mások szerint egy nyugdíjas hivatalnokról van szó, aki így akarja egykori kollégáival tudatni: van, aki értékeli munkájukat, megint mások úgy vélik, valaki ironikusan így akarja rábírni a hivatalnokokat, hogy legyenek tisztességesek.

Az akció kiterjedtsége azt követően vált világossá, hogy egyre több hivatalnok kereste fel a rendőrséget, hogy a pénzes borítékokat juttassák el eredeti tuajdonosukhoz. A borítékok szinte minden esetben a földszinti vécékben kerültek elő, 18 japán tartományban, az északi Hokkaidótól a déli Okinaváig. A múlt héten csak Akita tartományban 18-at találtak egy napon.