Minden legyet agyoncsapnak Kínában az olimpiára

Vágólapra másolva!
Rossz idők járnak Kínában a csótányokra, legyekre, patkányokra és egyéb férgekre. A 2008-as pekingi olimpia közeledtével Kína kitakarítása nemzeti megszállottsággá vált - írja a The Independent. Az agyoncsapott legyekért ráadásul jó pénzt fizetnek több városban is.
Vágólapra másolva!

Egy közép-kínai tartományban 1000 jüant (24 ezer forint) fizetett a városi hatóság 2 ezer döglött légyért július 1-jén, amikor a lakónegyedek kitakarításáért indítottak kampányt. Áprilisban egy pekingi étteremtulajdonos azt mondta, hogy legyenként 2 jüant (48 forint) fizet, hogy segítsen kitakarítani a fővárost az olimpiára.

"Légymentes Peking. Légymentes olimpia" az étterem szlogenje, és a The Independent szerint bármilyen rovarért fizetnek. A tisztaságmániát a kormány is bátorítja az "állami higiénikus város" cím odaítélésével. A legyeket felvásárló Luojang városban azonban vita alakult ki, hogy mi értelme van a döglött legyek felvásárlásának.

Egy helyi blogger szerint ugyan a szándék jó, de a város így csak nevetség tárgyává válik. "A kormánynak a környezetük rendbetételét kellene bátorítania, nem pedig döglött legyekre költeni a pénzt" - idézte a helyi lakost a brit lap.

A 2008. 8. hó 8-án este 8 órakor kezdődő olimpia (a 8-as szám szerencsésnek számít Kínában) több új kezdeményezéshez is vezetett Pekingben. Különböző intézkedésekkel igyekeznek rávenni a pekingieket, hogy ne köpködjenek, ne szemeteljenek és ne tolakodjanak az utcán, a taxisofőröket pedig elzavarták angolul tanulni.

A kártevők elleni kampány hasonlít Mao Ce-tung egykori kínai vezér "négy kártevő" elleni kampányára, amelyet az 1950-es években hirdetett a patkányok, a verebek, a legyek és a szúnyogok ellen. A verebeket végül rehabilitálták, mert nélkülük elszaporodtak a sáskák és más mezőgazdasági kártevők.