Megerősítették Líbiában a bolgár ápolók halálbüntetését

Vágólapra másolva!
Megerősítette a líbiai legfelsőbb bíróság a bolgár ápolók halálbüntetését. A lassan tíz éve húzódó ügyben gyerekek szándékos HIV-vírussal való megfertőzésével vádolják az ápolókat és egy palesztin orvost. Az ügynek még nincs vége, a fertőzött gyerekek szülei állítólag megállapodtak a nekik fizetendő kártérítésről, és még a legfelsőbb bírói tanácsnak is lesz szava.
Vágólapra másolva!

A líbiai legfelsőbb bíróság szerdán megerősítette a nyolc éve az észak-afrikai országban raboskodó öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kimondott halálos ítéletet. Azzal vádolják őket, hogy szándékosan fertőztek meg 400 líbiai gyereket HIV-vírussal a '90-es évek végén a bengázi gyermekklinikán. A vádlottak tagadnak, és fellebbeztek a perújrafelvételben első fokon kiszabott büntetés ellen, amit most elutasított a bíróság.

A döntés ugyanakkor - amelyet egy ötperces ülésen hirdettek ki a vádlottak távollétében - még mindig nem végleges. A kormányzat ellenőrzése alatt álló legfelsőbb bírói tanács ugyanis még enyhíthet az ítéleten, sőt akár kegyelmet is adhat. Líbiára erőteljes nemzetközi nyomás nehezedik azért, hogy engedje szabadon a hat vádlottat, többek között George Bush amerikai elnök is megszólalt az ügyben.

A Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fia által irányított Kadhafi-alapítvány előző nap bejelentette, hogy egyezségre jutottak a HIV-fertőzött gyerekek hozzátartozói a vádlottak képviselőivel a fizetendő kártérítésről. A megállapodás részletei azonban homályban maradtak. A családok állítólag 10 millió euró kártérítést követelnek minden gyerek után, de erről a titkos tárgyalásokon részt vevő Európai Unió hallani sem akar.

A bolgár ápolónők és az arab orvos 1998-ban kezdtek el dolgozni Bengáziban, ám már egy évre rá letartóztatták őket 438 gyerek megfertőzésének vádjával. A gyerekek közül időközben 56 meghalt. Az ügyészség szerint a vádlottak az AIDS ellenszerét keresték, és kísérletképpen oltották be a gyerekeket HIV-vírussal. Egy másik elmélet szerint azonban a tömeges fertőzés a gyerekkórházban uralkodó gyászos higiéniai viszonyokra vezethető vissza, az ápolók csak bűnbakok.

Hogy történt?

1999. február - Tizenkilenc bolgár egészségügyi dolgozót tartóztattak le a líbiai Benghazi városában, mert az általuk kezelt gyerekek között HIV-járvány tört ki. Tizenhármukat később szabadon engedték. Egy év múlva öt bolgár ápolónőt, egy bolgár, egy palesztin orvost és nyolc líbiait vádoltak meg azzal, hogy szándékosan fertőztek meg több száz gyerekeket. A vádirat szerint huszonhárom gyerek halt bele a fertőzésbe. Bulgária folyamatosan korrekt tárgyalást követelt, az eljárást emiatt többször elhalasztották. A tárgyalást 13-szor napolták el, Líbia ítélethozatalt kezdett sürgetni. A vádlottak ártatlannak vallották magukat. A líbiai gyanúsítottakat óvadék ellenében elengedték. Az Amnesty International szerint súlyos szabálytalanságok történtek a per előkészítése során. Bulgária azzal vádolta Líbiát, hogy politikai ügyként kezeli az esetet.

2002. február - Egy városi büntetőbírósághoz került az ügy. A vádlottak líbiai ügyvédje a járvány kialakulását a rossz higiéniai állapottal és a többször használt tűkkel indokolta.

2004. május - A líbiai bíróság bűnösnek nyilvánította, és halálra ítélte az öt bolgár ápolónőt és a palesztin doktort. A bolgár orvos négy évet kapott valuta csempészésért.

2004. december - Abdelraham Shalgam líbiai külügyminiszter szerint felülvizsgálhatják az ítéletet, amennyiben kártalanítják az áldozatokat.

2005. január - Kilenc líbiai rendőrt és egy orvost megvádoltak az öt bolgár ápolónő megkínzásával, a vádlottakat később felmentették.

2005. augusztus - A bolgár kormány visszautasítiotta, hogy fizessen Líbiának a bolgár ápolónők felmentéséért, mert ezzel beismerné bűnösségüket.

2005. december - A két ország megállapodott, hogy pénzalapot hoznak létre a fertőzött gyerekek családjai számára. Két nappal később a líbiai legfelsőbb bíróság a per újratárgyalásáról döntött.

2006. január - A fertőzött gyerekek családjai összesen négy és fél milliárd eurós kártérítést követeltek.

2006. december 19. - Másodfokon is halálra ítélték az öt bolgár ápolónőt és a palesztin orvost.

2007. február - A vádlottak ügyvédje fellebezett a legfelsőbb bíróságnál. Ez a védelem utolsó lehetősége, hogy az ítélet felülvizsgálatát elérje.

2007. május 27. - A líbiai bíróság elutasította egy líbiai orvos és egy rendőr rágalmazás miatt benyújtott keresetét. Azért pereltek, mert a bolgár ápolónők és a palesztin orvos megkínzásával gyanúsították őket.

2007. június 11. - Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa tárgyalásokat kezdett a vádlottak szabadulása érdekében.

2007. július 11. - A líbiai legfelsőbb bíróság a fellebbezést követően is kitart az ítélet mellett, de a közvetítő testület szerint sikerült megegyezni a családokkal a kártérítésről. A legfelsőbb bíróság tanácsa hétfőn dönt az ítélet jóváhagyásáról, módosításáról vagy eltörléséről.