Folytatódtak a harcok a Vörös Mecsetnél

Vágólapra másolva!
Egy nappal a pakisztáni hadsereg által indított ostrom kezdete után, szerda reggel folytatódtak a harcok az iszlámábádi Vörös Mecsetnél. Eddig több mint hatvanan haltak meg.
Vágólapra másolva!

Szerda hajnalban ismét harcok kezdődtak a megostromolt iszlamabadi Vörös Mecsetnél. Eközben továbbra sem tudni, mi lett azoknak a nőknek és gyermekeknek a sorsa, akiket a hatóságok szerint a mecsetbe magukat elsáncoló iszlamista fegyveresek túszul ejtettek.

Reggel ismét robbanások és lövések zaja hallatszott a mecset irányából.A pakisztáni hadsereg által egy heti ostromzár után indított keddi ostrom során több mint hatvanan haltak meg, közöttük volt az iszlamista diákokat vezető Abdul Rasid Gázi molla.

Vahíd Arsad tábornok, a hadsereg szóvivője kedd éjjel azt közölte, hogy az épületegyüttes mintegy 20 százaléka van az iszlamisták kezén.

Továbbra sem tisztázott, mi történt a hatóságok vádjai szerint az iszlamisták által túszul ejtett, "élő pajzsként" használt nőkkel és gyermekekkel. Kedden mintegy hatvan nő és gyermek hagyta el az épületegyüttest, de a feltételezések szerint jóval többen tartózkodhatnak még odabent. Gázi molla korábban azt közölte, hogy 1800 híve tartózkodik a mecsetben, és senkit sem kényszerítettek erre akarata ellenére.

A lázadók ellenállása annyira heves volt, hogy feltételezhető a fegyveresek jelenléte - mondta kedd éjjel Tarik Azim tájékoztatási miniszter, aki szerint nem diákok, hanem edzett és alaposan kiképzett fegyveresek vannak az épületben.

Az önkéntes száműzetésben elő Benazir Butto volt pakisztáni kormányfő támogatásáról biztosította a hatóságok fellépését. "Kritikus vagyok a Musarraf-rendszerrel szemben, de úgy gondolom, végre jogosan tettek valamit az iszlamista fegyveresekkel szemben" - mondta a politikusnő egy televíziós interjúban.

Kedd este az ostrom miatt feldühödött mintegy 300 tüntető fáklyákkal felgyújtotta több nyugati segélyszervezet sátrait az 2005. évi földrengés sújtotta északnyugat-pakisztáni Battagram városban.