Brazília folytatja felfüggesztett atomprogramját

Vágólapra másolva!
Luiz Inácio Lula Da Silva brazil elnök kedden bejelentette, hogy a harmadik atomerőmű megépítésével és az első atom-tengeralattjáró befejezésével országa folytatja a húsz éve felfüggesztett nukleáris programját.
Vágólapra másolva!

Az államfő a haditengerészet Sao Paulo szövetségi államban található technológiai központjában tett látogatása során közölte, hogy a kormány mintegy 68 millió dollárt utal át nyolc év alatt az atommeghajtású tengeralattjáró befejezéséhez.

Az elnök azt is bejelentette, hogy Rio de Janeiro szövetségi államban folytatják az Angra III atomerőmű építését. A tervet az energiapolitikai országos tanács hagyta jóvá két héttel korábban a környezetvédelmi minisztérium tiltakozása ellenére.

"Befejezzük az Angra III-at, és szükség esetén többet is építünk. (...) Az atomenergia kipróbált és elfogadott energiaforrás Brazíliában, megbízható, és rendelkezünk hozzá a megfelelő technológiával. Miért ne használnánk ki?" - mondta az elnök.

Az Angra III több mint húsz éve vár a kormány jóváhagyására. Az erőmű eddig 750 millió dollárjába került a brazíliai költségvetésnek. A tervek szerint 2013-ban lesz üzemképes, befejezéséhez 3,5 milliárd dollárba kerül.