A srebrenicai vérengzésekre emlékeztek

Vágólapra másolva!
Több százan, főleg boszniai menekültek, emlékeztek meg szerdán Hágában a srebrenicai vérengzés 12. évfordulójáról. Srebrenicában több száz, nemrég azonosított áldozatnak adta meg a végtisztességet mintegy 30 ezer bosnyák honfitársuk.
Vágólapra másolva!

Az emlékezők csendben jártak körül egy teret a holland parlament előtt, majd egyenként felolvasták az áldozatok neveit. Egy koporsókat ábrázoló plakát előtt boszniai és holland emberi jogi aktivisták a mészárlás legutóbb azonosított több mint 400 áldozatának a nevét olvasták fel. A megjelentek között voltak olyanok, akik egész családjukat vesztették el 1995 júliusában.

Srebrenica falu Potocari nevű temetőjében szerdán helyezték végső nyugalomra a 12 évvel ezelőtti vérengzés idén azonosított 465 áldozatának maradványait, köztük egy 13 éves fiúét és egy 74 éves asszonyét.

Haris Silajdzic, a szarajevói államelnökség bosnyák tagja a boszniai polgárháború valamennyi áldozatára emlékeztetett beszédében. Abdurahman Malkic, a település polgármestere pedig kijelentette: a srebrencai tragédiát nem szabad elfelejteni, a vérengzésért felelős valamennyi személyt felelősségre kell vonni.

A Ratko Mladic vezette boszniai szerb haderők 1995 júliusában mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút öltek meg és temettek tömegsírokba Srebrenicában. Ez volt a legsúlyosabb európai vérengzés a II. világháború óta. Az évfordulónak különleges kicsengése van Hollandiában, mert annak idején az ENSZ által Bosznia-Hercegovinába küldött holland békefenntartók tétlenül nézték végig, ahogy a szerb katonák elválasztották a férfiakat és a fiúkat a nőktől, majd legyilkolták őket.

Mladic és a boszniai szerbek politikai vezetője, Radovan Karadzic azóta is szökésben van. Az évforduló kapcsán Boris Tadic szerb elnök nyilatkozatot adott ki, hogy kormánya elszánta magát valamennyi háborús bűnös elfogására. Carla del Ponte, a hágai nemzetközi törvényszék főügyésze rendszeresen azzal vádolja Belgrádot, hogy menedéket nyújt Mladicnak és Karadzicnak. A főügyész srebrenicai anyák előtt reményét fejezte ki, hogy mandátuma decemberi lejártáig sikerül kézre keríteni a két boszniai szerb főbűnöst.