Vágólapra másolva!
A pápa megismételte azt a bíborosként tett kijelentését, hogy a krisztusi hagyomány egyetlen hiteles őrzője a római katolikus egyház. XVI. Benedek nyilatkozata több protestáns felekezetet felbőszített. A pápa szerint az anglikán, a protestáns és az ortodox egyházak egyszerűen nem igaziak.
Vágólapra másolva!

"A katolikus az egyetlen igazi egyház" - jelentette ki XVI. Benedek pápa a Vatikán kedden nyilvánosságra hozott nyilatkozatában. A pápa szerint csak a római katolikus Krisztus egyháza.

A vatikáni nyilatkozat szerint a keleti ortodox "sajátos egyház", mert nem ismeri el a pápa elsőbbségét. A reformáció óta megalakult keresztény közösségeket pedig azért nem lehet egyháznak tekinteni, mert a protestánsok nem hivatkozhatnak az apostoli hagyományra, amelyen a katolikus egyház pápai és püspöki szervezete, illetve kánonja alapul.

XVI. Benedek még bíborosként, a Hittani Kongregáció vezetőjeként a 2000 szeptemberében megjelent Dominus Iesus című írásában a római katolikus egyházat a hit legfőbb őrzőjének nevezte, és kijelentette, hogy "az anglikán, a protestáns és az ortodox nem igazi egyházak". Ezzel heves vitát indított el világszerte.

A Vatikán jelezte, hogy a most kiadott írás nem tartalmaz újdonságot, csupán emlékezteti a hívőket a pápa álláspontjára. A dokumentum közzétételére elsősorban azért van most szükség, hogy helyesbítse az 1965-ös II. vatikáni zsinat "téves és kétértelmű értelmezéseit". Ez a zsinat lazított ugyanis az "Extra ecclesiam nulla salus" dogmán (az egyházon kívül nincs szentség).

Ezen a zsinaton jelentették ki azt is, hogy az emberek különféle hiteken és vallásokon keresztül is eljuthatnak Istenhez, s ezen a zsinaton törölték el a (tridenti típusú) latin nyelvű misézést is, amelyet XVI. Benedek éppen a múlt héten ismét engedélyezett.

A vatikáni nyilatkozat miatt több protestáns egyházi vezető felháborodott. "Megsérült az ökumenikus együttműködés a protestáns egyházakkal, a római katolikus ökumenizmus nemcsak egy pillanatra került paradox helyzetbe, hanem tartósan" - értékelte a történteket Wolfgang Huber evangélikus püspök, a német Evangélikus Egyházi Tanács elnöke. Az olasz Evangélikus Egyházak Szövetségének elnöke, Domenico Maselli szerint a nyilatkozat "hatalmas lépés hátrafelé a római katolikus és más keresztény egyházak kapacsolatában".

Az anglikán egyház viszont ezúttal visszafogottabban reagált, mint hét évvel ezelőtt a Dominus Iesusra. Akkor a canterburyi érsek, George Carey elfogadhatatlannak nevezte a dokumentumot. A jelenlegi érsek, Rowan Williams szóvivője azt mondta: "Ez egy fontos dokumentum, amely fontos egyházi dolgokról szól."

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanács szerint a Vatikán által most kiadott nyilatkozat semmi újdonságot nem tartalmaz, "hiszen a tridenti zsinat (1545-63) óta, amely elítélte és elutasította a reformációt, a helyzet alapvetően nem változott". Ugyanakkor a magyar reformátusok Tanácsa nélkülözhetetlennek tartja az egyház folyamatos megújulását: "mindig örömünket fejezzük ki akkor, amikor a Római Katolikus Egyházban a megújulás jeleit tapasztaljuk" - írják közleményükben. A pápa nyilatkozata a reformátusokat nem akadályozza meg abban, hogy továbbra is párbeszédre és "testvéri együttműködésre" törekedjenek a római katolikusokkal.