Elrabolt oroszlánt szerzett vissza a Hamász

Vágólapra másolva!
Kisebb tűzharc árán, de visszaszerezte a gázai állatkert egyik oroszlánját a Hamász. Az állatot két éve rabolta el ketrecéből egy helyi klán, amely egészen hétfőig büntetenül tartotta magánál és bocsátotta áruba egy-egy közös fotó erejéig a négy fogától, karmaitól és farkának egy részétől megszabadított ragadozót.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kisebb lövöldözés után visszaszerezték egy palesztin klántól Szabrinát, a gázai állatkert oroszlánját a Hamász rendfenntartói. A nőstény állatot még 2005-ben, nem sokkal azt követően rabolták el a Haszanejn klán fegyveresei, hogy hím testvérével, Száherrel együtt megérkezett Egyiptomból. A rablók azonban csak a nőstényt vitték el egy pokrócba csomagolva, a hím állatnak ugyanis sikerült elijesztenie a támadókat. A 2005 novemberében történt oroszlánrablás szimbolikus eseménye volt a Gázai övezet anarchiába süllyedésének az izraeli csapatok akkor nyári kivonulása után.

Sabrina utoljára egy muszlim vallási ünnepen bukkant fel egy helyi fényképésznél, ahol elrablói némi készpénzért cserébe vele közös fotót ajánlgattak az érdeklődőknek. Hétfőn azonban a Hamász rendfenntartói rövid tűzharc után rábírták az őt fogva tartó klánt, hogy adja át az oroszlánt. A klán egy több tucat családnak otthont adó épületegyüttesben él egy gázai külvárosban, szükség esetén több száz fegyverest tud összetrombitálni. A Hamásszal szemben azonban nem tanúsítottak jelentős ellenállást.

Az állatot megviselte a szakszerűtlen tartás: négy foga és karmai hiányoztak, ahogy farkának egy darabja sem volt meg. "Hosszú és fáradtságos kezelés elé néz, hogy felgyógyíthassuk" - idézte a Guardian az állattkert állatorvosát.