Rákgyanúsnak talált egy ételszínezéket az EU

Vágólapra másolva!
Egy olcsó kolbászokhoz és hamburgerhúsokhoz használt ételszínezék lehetséges rákkeltő voltára figyelmeztet az EU élelmiszerbiztonsági hatósága. A főként Nagy-Britanniában és Írországban alkalmazott vörös 2G a nyers húskészítményeknek ad frissebb színt, és már számos országban tiltják.
Vágólapra másolva!

Egy ételszínezék lehetséges rákkeltő hatására vonatkozó figyelmeztetést tett közzé az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A hatóság szerint még kis mennyiségben sem garantálható, hogy biztonságos a csak vörös 2G-ként, vagy E128-ként azonosított ételszínezék fogyasztása, amelyet kolbászokban és hamburgerhúsokban használnak, de előfordul számos olcsóbb lekvárkészítményben is. Az Európai Bizottság tudományos szakértői várhatóan betiltják a szer használatát - írja a brit The Times, az EU élelmiszeripari és állategészségügyi bizottsága várhatóan jövő hét pénteken tárgyal róla.

Az elsősorban Nagy-Britanniában és Írországban alkalmazott ételszínezék többnyire fűszrekeverékekkel kerülhet az olcsóbb húskészítményekbe, egy, a brit lapnak nyilatkozó független élelmiszeripari szakértő szerint gyakorlatilag minden kolbászkába, virslibe és hamburgerhúsba. Malcolm Kane szerint a vörös 2G az ételszínezékek '"azo" családjába tartozik, amelyet hideg kátrányból vonnak ki, és már évek óta rákkeltőnek tartanak. A szakértő szerint be kellene tiltani, mivel semmi értelme sincs a használatának: a nyers húskészítményhez adagolják, hogy jobb, frissebb színe legyen, de azt úgyis megfőzik, és akkor már nem érvényesül hatása.

Az EFSA közleménye szerint a jelzett színezékanyag az emberi testben többnyire anilinné alakul át, amely - állatkísérletek alapján - rákkeltőnek tekintendő. A hatóság szerint nem lehet kizárni, hogy az anilin rákkeltő hatása a sejtek genetikai anyagát is károsítja, így nem lehet megállapítani, mekkora az a mennyiség, amely még biztonságosan fogyasztható a színezékből, ezért az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent.

Az EFSA az élelmiszer-adalékanyagok általános felülvizsgálata során találta gyanúsnak a vörös színezéket. A vizsgálatot azt követően indították, hogy egy korábban rákkeltő volta miatt betiltott színezék (a Sudan I) 2005-ben felkbukkant egy chiliőrleményben, amelyet a Worcester szószhoz használtak fel. A vörös 2G már most tiltólistán van számos országban: Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Ausztriában, az USA-ban, Kanadában, Japánban, Svájcban és Ausztráliában. Az EFSA átfogó vizsgálatainak eddig ez az első kézzelfogható eredménye.