Bush Kadhafi segítségét kérte a bolgár ápolónők ügyében

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök arra kérte Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt, hogy járjon közben a halálra ítélt bolgár ápolónők és palesztin orvos szabadon engedése ügyében - közölte kedden a washingtoni Fehér Ház.
Vágólapra másolva!

Bush júniusban már kérte az ápolónők és az orvos szabadon bocsátását, Tripoli akkor felszólította az amerikai elnököt, hogy ne ártsa bele magát az ügybe, amely Európa és Líbia közötti alkudozások tárgya.

A líbiai legfelsőbb bíróság várhatóan szerdán hoz döntést fellebbezésükről. Az egészségügyi dolgozókat azzal vádolják, hogy szándékosan fertőztek meg HIV-vírussal líbiai gyerekeket.

Hétfőn átadott üzenetében Bush elnök sürgette Tripolit, hogy adott szavához hűen kárpótolja két pokolgépes merénylet áldozatainak hozzátartozóit.

Líbia korábban beleegyezett, hogy kártérítést fizet egy amerikai utasszállító repülőgép felrobbantása miatt 1988-ban a skóciai Lockerbie felett, valamint egy 1986-os nyugat-berlini éjszakai szórakozóhely elleni pokolgépes merényletért.

A Jana hivatalos tripoli hírügynökség idézte Busht, aki szerint sok mindent sikerült elérni a két ország viszonylatában, amióta helyreállították a kapcsolatokat az Egyesült Államok és Líbia között.

A Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra a levél tartalmát. Scott Stanzel szóvivő ugyanakkor elmondta: Bush miközben megköszönte Kadhafinak, hogy lemondott a tömegpusztító fegyverek előállítását célzó programról és a terrorizmus támogatásáról, hangoztatta, a kapcsolatok fejlesztésének záloga az erről szóló megállapodások tiszteletben tartása.