Zágráb támogatja Gotovina ideiglenes szabadlábra helyezését

Vágólapra másolva!
Támogatásáról biztosította a horvát kormány hétfőn a Nemzetközi Törvényszék (NT) által háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina volt horvát tábornok ideiglenes szabadlábra helyezését célzó kérelmet, bár ennek teljesítése nem tűnik valószínűnek.
Vágólapra másolva!

Gotovinát azzal vádolja a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék, hogy felelősség terheli 150 horvátországi szerb haláláért és további legalább 150 ezer elűzéséért a szerb lázadók kezén lévő horvátországi területek visszafoglalására Zágráb által 1995-ben indított offenzíva során.

Gotovina ügyvédje, Luka Misetic korábban közölte: kérni fogja az NT-től Gotovina szabadlábra helyezését, az 1995 végén a Kanári-szigeteken elfogott tábornokot ugyanis letartóztatása óta a hágai törvényszék fogdájában őrzik, pere azonban várhatóan csak jövőre kezdődik meg. Az ügyvéd szerint tisztességtelen per nélkül bárkit is ilyen hosszú időre megfosztani szabadságától.

Ivo Sanader jobbközép horvát miniszterelnök hétfőn közölte: javasolni fogja, hogy kormánya nyújtson garanciát az NT-nek arra, hogy Gotovinát a per kezdetére (Horvátországból) visszaszállítják Hágába. A hasonló garanciáknak általában része, hogy a gyanúsított rendszeresen jelentkezik a tartózkodási helye szerinti rendőrségen, és szavatolják, hogy nem utazik külföldre.

Gotovina szabadlábra helyezésének esélyei mindazonáltal csekélynek tűnnek, tekintve, hogy elfogása előtt négy évig bujkált a hágai felelősségre vonás elől. Az NT korábban átmenetileg már szabadon bocsátott vádlottakat, de csak olyanokat, akik önként adták fel magukat a törvényszéknek.