Menesztették a lengyel a miniszterelnök-helyettest

Vágólapra másolva!
A lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczynski hétfőn menesztette Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest, mezőgazdasági minisztert, a kormánykoalícióhoz tartozó baloldali populista Samoobrona (Önvédelem) elnökét - jelentették be Varsóban.
Vágólapra másolva!

Jan Dziedziczak kormányszóvivő elmondta, hogy a politikust Lech Kaczynski államfő mentette fel két kormányzati tisztségéből, ikertestvére, a miniszterelnök javaslatára.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint azt követően született meg a döntés, hogy a korrupcióellenes hivatal nagy mértékű korrupciós ügyről készített jelentést. Az ügyben két személyt őrizetbe vettek - tette hozzá a szóvivő.

Lepper a TVN24 nevű tévéállomásnak kijelentette, hogy pártja ezek után kiválik a Jog és Igazságosság (PiS) pártja, valamint a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája alkotta koalícióból. Cáfolta egyben azt, hogy ő érintettje lenne a feltárt visszaélésnek.

Jaroslaw Kaczynski kormányfő közölte, hogy a Samooborona maradhat a kormányban, de ha mégis kihátrál, valószínűleg előre hozott választásra kerül sor, egy kisebbségi kormány ugyanis teljesen elveszítené hatékonyságát. "Nem félek a választásoktól" - tette hozzá a miniszterelnök , aki szerint a választásra ősszel vagy a jövő év elején kerülhet sor.

Az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség elnöke, Wojciech Olejniczak hétfő este bejelentette, hogy pártja kedden bizalmatlansági indítványt terjeszt be a Kaczynski-kormány ellen.

Andrzej Lepper másodszor vesztette el miniszteri tárcáját. Először tavaly került ki a kormányból miután élesen bírálta politikáját, később azonban pártja visszahozta a koalícióba. Kiválásával megszűnhet a koalíció parlamenti többsége, és ezért lehet, hogy előre hozott választásokat írnak ki Lengyelországban.

Egy másik korrupcióellenes vizsgálat keretében a miniszterelnök hétfőn menesztette Tomasz Lipiec sportügyi minisztert is, aki a Jog és Igazságosság (PiS) pártja képviseletében került a kormányba.