Összeesküvésért ítélték el a becsődölt londoni robbantókat

Vágólapra másolva!
Két vádlott bűnösségéről döntenek a brit esküdtek, miután hétfőn négy férfit bűnösnek találtak terrorista összeesküvésben, a 2005. július 21-i, meghiúsult londoni merényletsorozat kitervelésében. A kelet-afrikai származású muszlimok a 2005. július 7-i robbantásokhoz hasonló mészárlást akartak végrehajtani, amelyben 52-en haltak meg, de a fő töltetek nem robbantak fel, bár a pokolgépek detonátorai működésbe léptek.
Vágólapra másolva!

Négy vádlottat már bűnösnek talált a brit esküdtszék a 2005. július 21-i londoni terrortámadási kísérletek kitervelése és gyilkossági kísérlet miatt. A négy - kelet-afrikai származású muszlim - vádlott a merényletet pontosan két héttel a 2005. júliusi 7-i - 52 halálos áldozatot követelő - terrortámadás után hajtotta volna végre, de az akció nem sikerült.

Az esküdtek végighallgatták, hogyan igyekeztek a vádlottak felrobbantani három különböző metrószerelvényt és egy buszt. A vádlottak azzal védekeztek, hogy a bombák nem voltak valódiak, és csak az iraki háború ellen akartak tiltakozni.

A bíró azt mondta, az ítélethez elfogadja, ha a 12 esküdt közül 10 bűnösnek mondja ki a vádlottakat. A hat vádlott közül hármat - a 29 éves Muktar Szaid Ibrahimot, a 26 éves Jasszin Omart, a 25 éves Ramzi Mohammedet, és a 28 éves Husszain Oszman- bűnösnek találták, míg a 24 éves Manfo Kvaku Asziedu és a 24 éves Adel Jahija ügyében még nem döntöttek.

Mohammed a dél-londoni Oval metróállomáson próbált robbantani, Omar a belvárosi Warren Street megállónál, míg Ibrahim a kelet-londoni Hackneyben szállt fel a buszra, amelyet megkísérelt felrobbantani. A hat férfi tárgyalása fél éve zajlik.