Újabb pusztító merényletek Irakban

Vágólapra másolva!
A hétvége második napján is bombák robbant Irakban. Egy forgalmas bagdadi bevásárló utcán hatan, a fővárosba vezető országúton huszonhárman életüket vesztették a merényletekben. A friss adatok szerint a szombati észak-iraki merénylet halálos áldozatainak száma akár 150 is lehet.
Vágólapra másolva!

A szombati észak-iraki merénylet után vasárnap is nagy erejű pokolgépek robbantak Irakban. A fővárosban, Bagdad forgalmas bevásárló utcáján robbant fel egy autóba rejtett bomba. A merényletben hatan meghaltak - közölte a rendőrség. A támadás a síita többségű Karrada negyedben történt. A robbanásban további hét személy megsérült.

Ugyancsak pokolgép ölte meg az iraki hadsereg 23 újoncát vasárnap, amikor Bagdad felé autóztak. A merényletben, amelyet Hászva város mellett követtek el, további huszonheten megsebesültek. A nyugat-iraki al-Anbár tartományból származó, Fallúdzsában aznap toborzott szunnita újoncokat szállító teherautóba egy öngyilkos merénylő által vezetett kamion rohant bele.

Az al-anbári törzsi vezetők arra biztatják a fiatalokat, hogy jelentkezzenek a helyi biztonsági erőknél az al-Kaida terrorista szervezet elleni harcra. Az elöljárók tavaly fordultak az iszlamista szervezet ellen, részben a civilek ellen válogatás nélkül elkövetett merényletek miatt, részben pedig azért, mert a csoport a fennhatósága alatt lévő területen szigorú iszlám törvénykezést vezet be.

Időközben a hatóságok igyekeznek végleges adatokat közölni a szombati támadás halálos és sebesült áldozatairól. Mint Túzhurmati város rendőrfőnöke és polgármestere vasárnap közölte: az eddig megerősített halálos áldozatok száma 130, és 250-en sérültek meg. A hatóságok szerint azonban 20 személynek nyoma veszett és könnyen lehet, hogy ők is meghaltak.