Izrael szabadon enged 250 Fatah-tagot

Vágólapra másolva!
A palesztin szükségkormányt, és annak vezetőjét, Mahmud Abbaszt Fatah-vezért kívánja támogatni Izrael, amikor szabadon engedi a Fatah mozgalom 250 bebörtönzött tagját.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány jóváhagyta a Mahmúd Abbász vezette Fatah 250 Izraelben bebörtönzött tagjának szabadon bocsátását - közölte az Ehud Olmert vezette kabinet egyik magas rangú tisztviselője. Az izraeli lépés célja támogatást nyújtani Abbásznak a palesztin szükségkormány létrehozása után. A palesztin mérsékeltek támogatása "bátorítást nyújthat nekik, hogy olyan irányba tegyenek lépéseket, amellyel megteremthetik a tartalmi párbeszéd kezdetének lehetőségét" - jelentette ki Olmert a kabinetülésen.

Egy héttel ezelőtt Izrael, jó szándéka jeléül, továbbította a Palesztin Hatóságnak járó adókat, amelyek átutalását a Hamász hatalomra jutásakor befagyasztottak. Így Abbász 17 hónap óta először tudta kifizetni a palesztin köztisztviselők teljes bérét. A palesztin foglyok szabadon bocsátásáról két héttel ezelőtt állapodott meg Olmert és Abbász Sarm-es-Sejkben tartott találkozójukon.

A döntés után, amelyet a névtelenséget kérő illetékes szerint nagy többséggel fogadott el a kormány, az izraeli biztonsági szervek egy bizottság ajánlása nyomán véglegesítik a szabadlábra helyezendő Fatah-tagok névsorát. Olyanok nem jöhetnek szóba, akik halálos áldozatokat követelő akcióban való részvétel miatt ítéltek el. Nincsen szó egyelőre az ötszörös életfogytiglanra ítélt Marvan Bargutinak, a Fatah egykori ciszjordániai vezetőjének szabadon bocsátásáról sem.

Ezt követően még 48 óra azoknak a rendelkezésre, akik egyes foglyok elengedése miatt keresetet nyújtanak be az izraeli legfelsőbb bírósághoz. A palesztinok az Izraelben fogva tartottakat a "megszállással szembeni ellenállás hőseinek" tekintik. Jelenleg mintegy 10 ezer palesztint tartanak fogva izraeli börtönökben.