A terror áldozataira emlékeztek Londonban

Vágólapra másolva!
Túlélők és rokonok százai, valamint vezető brit politikusok emlékeztek meg szombaton Londonban a két évvel ezelőtt iszlamista szélsőségesek által elkövetett robbantásos merényletek áldozatairól.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown miniszterelnök a brit főváros polgármesterével, Ken Livingstonnal és a kormány több tagjával együtt virágcsokrokat helyezett el a 2005. július 7-én végrehajtott terrorakciók egyik helyszínén, a King's Cross metróállomás előtt.

A négy különböző helyszínen elkövetett merényletek összesen 52 ártatlan ember életét oltották ki, több mint 700-at pedig megsebesítettek. A merénylők három metrószerelvényen és egy autóbuszon hozták működésbe a pokolgépeket.

A londoni rendőrségnél az évforduló napján megerősített járőrszolgálat lépett életbe. Az évforduló mellett ezt több körülmény is indokolta: szombaton volt várható a vádemelés a múlt heti glasgow-i merényletkísérlet egyik végrehajtója, az iraki születésű Bilal Abdulla ellen. Ezen a napon indul útjára a Tour de France kerékpárverseny Londonból Canterbury felé, délután női egyesben döntőre kerül sor a wimbledoni tenisztornán, és nagy rockkoncert lesz a Live Earth keretében, amelyen fellép Madonna is.