Musarraf megfenyegette a pakisztáni lázadókat

Vágólapra másolva!
Adják meg magukat, vagy meg fognak halni - üzente az iszlámábádi Vörös Mecsetben ellenálló iszlamistáknak Pervez Musarraf pakisztáni elnök. A Vörös Mecsetben tartózkodó fegyveres radikálisok, akik Musarraf megbuktatására törekednek, napok óta néznek farkasszemet az elnök embereivel.
Vágólapra másolva!

"A Vörös Mecsetben lévőknek nem szabad tovább folytatni (akciójukat), meg kell adniuk magukat, és le kell tenniük fegyvereiket, különben az a veszély fenyegeti őket, hogy meghalnak" - mondta újságíróknak Pervez Musarraf pakisztáni elnök. Az államfő beludzsisztáni látogatásán nyilatkozott először az öt napja tartó, számos halottat követelő belpolitikai válságról. Hozzátette, hogy "a kormánynak elég ereje van, és senki nem állhat ellen hatalmának".

Egy napja viszont Abdul Rasid Gazi, a lázadók egyik vezetője üzente azt az elnöknek és a pakisztáni biztonsági erőknek, hogy "készen állunk arra is, hogy levágják a fejünket, de nem fogunk meghunyászkodni előttük". Gazi a helyettes vezetője azoknak a radikális iszlám dikákoknak, akik a hadsereg által ostromzár alatt tartott Vörös Mecsetben tartózkodnak napok óta. A radikálisok célja: a nyolc éve puccsal hatalomra jutott Pervez Musarraf tábornok kormányának megdöntése.

Musarraf szombaton hangsúlyozta, hogy a kormánycsapatok mostanáig "nagy türelmet és önmérsékletet" tanúsítottak, tekintettel a mecsetben lévő nők és gyerekek biztonságára, akiket a pakisztáni hatóságok szerint túszként tart fogva a mecset vezető mollája, Abdul Rasid Gázi.

A radikális iszlám diákok négy napja vannak az épületben. Bár már több mint ezren elhagyták a mecsetet, feltételezések szerint továbbra is több száz radikális tartózkodik benn. Pervez Musarraf elnök egyelőre nem engedte, hogy a biztonsági erők megrohamozzák a mecsetet. Így is meghaltak azonban már 19-en a konfliktusban. A mecset területén tartózkodó radikálisok és az épületkomplexumot körbevevő katonák ugyanis lőnek egymásra.

A napokban robbanások is történtek. Helyi idő szerint péntek este két újabb robbanás és automata fegyverekből leadott lövések zaja verte fel a csendet a Vörös Mecsetnél, amely fölött sűrű füstfelhő gomolygott - számoltak be róla az eseményeket a helyszínen nyomon követő újságírók. Eközben páncélozott szállító harcjárművek és katonák tartottak az épület felé. A pakisztáni biztonsági erők vezetői azonban cáfolták, hogy ostrom készülne a mecset ellen.