A fejüket se féltik a dacos pakisztáni lázadók

Vágólapra másolva!
Inkább a mártírhalált választaná a pakisztáni elnök megbuktatására törekvő iszlamista diákok egyik vezetője. A Vörös Mecsetben tartózkodó fegyveres radikálisok napok óta néznek farkasszemet Pervez Musarraf elnök embereivel. Eközben - helyi idő szerint péntek este - újabb robbanások és lövöldözés volt a mecsetnél.
Vágólapra másolva!

"Készen állunk arra is, hogy levágják a fejünket, de nem fogunk meghunyászkodni előttük" - üzent Abdul Rasid Gazi a pakisztáni biztonsági erőknek. Gazi a helyettes vezetője azoknak a radikális iszlám dikákoknak, akik a hadsereg által ostromzár alatt tartott Vörös Mecsetben tartózkodnak napok óta. A radikálisok célja: a nyolc éve puccsal hatalomra jutott Pervez Musarraf tábornok kormányának megdöntése.

Gazi a mostani harcias nyilatkozat előtt még hajlott az egyezkedésre - írja a BBC News. Azt mondta, hajlandó elhagyni a mecsetet bizonyos feltételek esetén, például ha megengedik neki, hogy gondozza betegeskedő édesanyját.

Gazi azt követően állt elő ezzel az ajánlattal, hogy bátyját elfogták a hatóságok, amint női ruhába öltözve próbálta elhagyni az épületet. A pakisztáni kormány Gazi ajánlatát visszautasította, mire az iszlamista vezető kijelentette, nem hajlandó feltételek nélkül megadni magát.

Újabb robbanások

Helyi idő szerint péntek este két újabb robbanás és automata fegyverekből leadott lövések zaja verte fel a csendet a Vörös Mecsetnél, amely fölött sűrű füstfelhő gomolygott - számoltak be róla az eseményeket a helyszínen nyomon követő újságírók. Eközben páncélozott szállító harcjárművek és katonák tartottak az épület felé. A pakisztáni biztonsági erők vezetői azonban cáfolták, hogy ostrom készülne a mecset ellen.

A radikális iszlám diákok négy napja vannak az épületben. Bár már több mint ezren elhagyták a mecsetet, feltételezések szerint továbbra is több száz radikális tartózkodik benn. Pervez Musarraf elnök egyelőre nem engedte, hogy a biztonsági erők megrohamozzák a mecsetet, amelyben nők és gyerekek is vannak. Az elnök attól tart, hogy ők is áldozatul esnének egy ilyen akciónak.

Így is meghaltak azonban már 19-en a konfliktusban. A mecset területén tartózkodó radikálisok és az épületkomplexumot körbevevő katonák ugyanis lőnek egymásra.

Közben egy név nélkül nyilatkozó pakisztáni biztonsági tiszt azt állította, hogy rálőttek a pakisztáni elnököt szállító repülőgépre pénteken Ravalpindiben. Hivatalos forrásból tagadták ezt. A Reuters hírszolgálat fotoriportere két nagy löveget látott egy kétemeletes ház tetején, a repülőtérhez közel, egy szomszédban lakó ember pedig azt állította, hogy lövéseket hallott. Musarraf ellen már több merényletet kíséreltek meg korábban.