Brazília megszorongatta a gyógyszergyártókat

Vágólapra másolva!
A brazil kormány megállapodást kötött egy gyógyszergyártóval, melynek értelmében 30 százalékos kedvezménnyel vásárol AIDS-gyógyszereket. A kedvezményt nyújtó cég azért lépett, mert nem akarta elveszíteni a brazil piacot. A brazil kormány májusban ugyanis egy másik gyógyszergyártó készítményét olcsóbb, Indiában előállított gyógyszerre cserélte.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az Abott Laboratories Inc. ajánlatát a brazil egészségügyi minisztérium, melynek értelmében 30 százalékos kedvezménnyel vásárolják meg a cég egyik AIDS-gyógyszerét. A brazil kormány májusban kezdett lejárt szavatosságú, az eredetinél olcsóbban előállított indiai AIDS-gyógyszereket vásárolni - írja a BBC.

Az Abott épp azért engedett készítménye árából, hogy megőrizze a brazil piacot, hogy a brazil kormány ne váltsa le Kaletra nevű készítményét olcsóbb változatokkal. A BBC úgy tudja, a cég 45 szegény és fejlődő országnak akar hasonló ajánlatot tenni.

A megállapodás évi 10 millió reálos megtakarítást jelent a brazil államnak. José Gomez Temporao egészségügyi miniszter üdvözölte a kezdeményezést és bíztatónak tartaná, ha a többi gyógyszergyártó cég is követné a példát - mondta a BBC-nek.

A brazil kormány az AIDS-megelőzési program keretében ingyenesen hozzáférhetővé tette a gyógyszereket a rászorulók számára, emellett óvszert és fecskendőket oszt. Ennek hatására lelassult a vírus terjedése.