A szerb elnök kizárta Koszovó függetlenségét

Vágólapra másolva!
Boris Tadic szerb elnök pénteken Brüsszelben ismét kizárta annak lehetőségét, hogy a döntően albánok lakta Koszovó függetlenséget kapjon. Ugyanakkor megígérte: mindent megtesznek azért, hogy december végéig letartóztassák a boszniai szerbek egykori katonai főparancsnokát. Ratko Mladic, akit a jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék népirtás vádjával köröz, állítólag Szerbiában bujkál.
Vágólapra másolva!

Az EU hosszabb szünet után júniusban felújította a tárgyalásokat Szerbiával a stabilitási és társulási egyezmény megkötéséről. José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök ezúttal is leszögezte: az egyezmény aláírására csak akkor kerülhet sor, ha bebizonyosodik, hogy Belgrád "teljes mértékben együttműködik" Hágával. Tadic jelezte: ők szeretnék, ha decemberben megtörténhetne az aláírás, de tisztában vannak vele, hogy ehhez szükséges Mladic elfogása.

Carla del Ponte, a hágai testület főügyésze a múlt héten Strasbourgban azt hangsúlyozta, hogy amióta megalakult az új szerb kormány, valóban sokat javult a törvényszék és Belgrád együttműködése, de Mladicnak és még néhány más körözött személynek (köztük Radovan Karadzicnak, a boszniai szerbek egykori elnökének) ügye még mindig függőben van. Karadzicról csak annyit tudnak, hogy valahol a nyugat-balkáni térségben bujkál, de Mladic esetében biztosak benne, hogy ő Szerbiában van.

"Tudjuk, hogy a hágai törvényszékkel való teljes együttműködés az első számú előfeltétele annak, hogy Szerbia az Európai Unióval aláírhassa a két fél közötti stabilitási és társulási egyezményt" - mondta újságíróknak Tadic, miután megbeszélést folytatott Barrosoval.

Ami Koszovó sorsát illeti, a szerb elnök közölte: készek a kompromisszumra, de a tartomány függetlenné válását nem fogadják el, "a kompromisszum számunkra nem jelent függetlenséget". Tadic szerint Koszovó függetlensége veszélyes nemzetközi precedenst jelentene, modellként szolgálva a világ más szeparatista régióinak. "Szerbia saját területi integritását és szuverenitását védi" - tette hozzá.

Koszovó kérdésköre pillanatnyilag a legfőbb külpolitikai téma az Európai Unió számára, mert kihatással lehet a kontinens stabilitására. Megfigyelők szerint az EU az elmúlt hónapokban két tűz közé került: Washington azt sürgeti, hogy mielőbb adják meg a függetlenséget Koszovónak, Moszkva viszont erre az esetre vétóval fenyegetőzik az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Az EU szeretne valamilyen kompromisszumos megoldást találni.

Tadic után a jövő hét kedden Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, egy napra rá pedig Fatmir Sejdiu koszovói elnök és Agim Ceku miniszterelnök tárgyal Brüsszelben. Barroso ezúttal csak annyit mondott, hogy Koszovóban a status quo tovább nem tartható, Szerbia jövőjét nem Oroszország vagy az Egyesült Államok jelenti, hanem az Európai Unió.