A lengyel kormányfő tovább provokálja az EU-t

Vágólapra másolva!
Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök a Die Welt című német lapnak adott interjújában megismételte: Lengyelország a második világháborúban elszenvedett embervesztesége miatt nagyobb európai uniós szavazati súlyt érdemelne.
Vágólapra másolva!

A lengyel miniszterelnök az Európai Unió német elnökségét lezáró június végi csúcsértekezletén fogalmazta meg elképzelését, miszerint az ország második világháborús, a német megszállás alatt elszenvedett népességveszteségét is számításba kellene venni, amikor hazájának szavazati súlyát megállapítják az Európai Unió intézményeiben.

"Nagyon meglepőnek találom egyeseknek azt a nézetét, hogy nem szabad visszatérni a történelem kérdéseihez" - mondta. "A zsidók is visszatérnek ehhez a kérdésekhez, a holokauszt kérdéséhez" - tette hozzá. Arra is utalt, hogy az elüldözött németek szervezetei is a történelemre hivatkoznak. "Vagyis mindenki másnak szabad, csak a lengyeleknek nem?" - kérdezte.

Kaczynski szerint a német történelmi emlékezet revíziója figyelhető meg. "Németország nem a háború áldozata volt. Németország agresszor volt" - fogalmazott. "Ha valaki azt a benyomást akarja kelteni, hogy Németország szenvedése összehasonlítható Lengyelországéval, az nagyon nyugtalanító" - mondta.