Fico a "nemzeti felágaskodást" hiányolja a szlovákokból

Vágólapra másolva!
"Hazafias, építő, egybetartó nevelésre" szólította fel Szlovákia polgárait csütörtökön Robert Fico szlovák államfő a szláv írásbeliség megteremtői, Cirill és Metód napján elhangzott beszédében a dévényi (Devín) várban megtartott ünnepségen.
Vágólapra másolva!

Fico szerint a szlovákokból hiányzik a "nemzeti felágaskodás", és az iskolákban gyenge a hazafias nevelés. "Szlovákiában a könnyelműség rákfenéje terjed, s ez már csak lépésnyire van a nemzeti eszméletlenségtől" - mondta a százötven vendég és a mintegy háromszáz, zömmel idős emberekből álló hallgatóság előtt. A szlovák miniszterelnök úgy ítélte meg, hogy az iskolákon és a minisztériumokon "alig akadnak kitűzött nemzeti lobogók, vagy ha mégis, akkor csak, akkor azok is szomorúan, élettelenül lógnak."

A Szlovákiában munkaszüneti napnak számító Cirill és Metód ünnepén az esti órákban Ivan Gasparovic államfő és Pavol Paska házelnök is beszédet mondott, miközben mintegy száz tiltakozó kerékpáros érkezett a helyszínre, hogy az államfőt rávegyék: ne írja alá a parlamentben minap elfogadott törvényt, amely korlátozza a kerékpárosok mozgását, mert úgy rendeli, hogy azok az ország erdőségeiben csakis a kijelölt turistautakon közlekedhetnek.

A kerékpárosok vasárnap az elnöki palota előtt is tiltakozni fognak a "természettől elidegenítő" törvény ellen, s köztük lesz a kerékpározás közismerten nagy hódolója, Mikulás Dzurinda volt miniszterelnök is, aki az egyik kampánya során már az országot is végigpedálozta.

Mivel a törvény a terepjárókat, motorkerékpárokat, hómotorokat és a négykerekű kisjárműveket nem, de a kerékpárokat kitiltja az erdőkből, a sajtóban már olyan utalások is megjelentek, hogy Robert Fico kormánya személyesen Dzurindának címezte az erdei kerékpározás tilalmát.