Afrikai gyerekek beetetésével vádolják a dohánymultikat

Vágólapra másolva!
Kiskorúak cigarettára szoktatásával vádolja Nigéria négy állama a British American Tobacco (BAT) és a Philip Morris dohánygyárakat. A vád szerint a multik azért vették célba - koncertek szponzorálásával, sőt ingyen cigi osztogatásával - a nigériai gyerekeket, hogy ellensúlyozzák a dohányosok számának nyugat-európai és amerikai csökkenését. Az 1990-es években megtízszereződött a dohányzó fiatal nők száma Nigériában. A nigériai államok 38,6 milliárd dollár (6788 milliárd forint) kártérítést követelnek. A BAT és a Philip Morris tagadja a vádakat.
Vágólapra másolva!

Hatalmas összegre, mintegy 38,6 milliárd dollár (6788 milliárd forint) kártérítésre pereli több nigériai állam a British American Tobacco (BAT) és a Philip Morris dohánygyárakat. Azzal vádolják a két multit, hogy kiskorú gyerekeket igyekeztek rászoktatni a cigarettára, hogy így ellensúlyozzák az európai és amerikai dohányellenes trend miatt kieső hasznukat. A vádak szerint ezt koncertek, sportesemények szponzorálásával, sőt ingyen cigaretták osztogatásával érték el. A BAT és a Philip Morris tagadja a vádakat - írja a The Times.

Szerdán a legnagyobb nigériai államban, Kanóban megkezdődött, míg Gombéban csütörtökön, Oyóban hétfőn kezdődik a tárgyalás. Az ország legnagyobb városában, Lagosban már májusban megindult az eljárás a BAT Nigeria és brit anyavállalata, illetve a Philip Morris International ellen. A dohánymultiktól azt követelik, hogy térítsék meg a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek ellátásának többletköltségeit.

"Fel akarnak készülni a már meglévő probléma kezelésére és korlátozni akarják a fiatalok cigarettához jutását. Az egészségügyi szolgálat már így is túlterhelt" - mondta Babatunde Irukera, a nigériai államokat képviselő ügyvéd. A dohánytermékek hirdetése ugyan tilos plakátokon, a tévében és a rádióban, de nincs kifejezett tilalom arra, hogy kiskorúaknak adjanak el cigarettát. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO adatai szerint például az 1991 és 2001 közötti időszakban megtízszereződött a dohányzó fiatal nők száma.

Belső dokumentumokra építik a vádat

A felperesek a vádat elsősorban a dohánygyárak azon belső dokumentumaira alapozzák, amelyeket a 90-es években hoztak nyilvánosságra, amikor több milliárd dolláros kártérítési peregyezséget kötöttek az Egyesült Államokban. Az iratok - amelyek közül állítólag többe a The Times is betekintett - azt mutatják, miként próbálták a dohánygyárak elérni a fiatalabb dohányosokat ismert zenészek szponzorálásával, vagy hogyan küzdöttek a dohányzást korlátozó kezdeményezések ellen.

A felperesek szerint a dohánygyárak ma is fontosnak tartják a fiatalokat mint célcsoportot. Idézik a Philip Morris 1981. március 31-i jelentését, amiben ez áll: "a ma tinédzsere a holnap potenciális rendszeres fogyasztója, és a dohányosok döntő többsége tinédzserként gyújt rá először". Hasonló dokumentum került ki a BAT-tól is, amely a nigériai fiatalok dohányzási szokásait vizsgálja, 1991. július 25-i dátummal. "Nagyon fiatalon, gyakran 8-9 évesen kezdenek el dohányozni" a nigériai fiatalok - áll a jelentésben.

A BAT szóvivője azt mondta, hogy a vádak teljességgel alaptalanok. "Mi nem hirdetünk gyerekeknek, és soha nem is tettük. Aktívan lobbizunk a kormányoknál, hogy a dohánytermékek vásárlásának korhatárát mindenhol 18 évre emeljék" - tette hozzá. A Philip Morris szóvivője azt mondta: "A Philip Morris International és leányvállalatai jelenleg nem árúsítanak cigarettát Nigériában" - írja a The Times.