Külföldről irányíthatták a londoni merénylőket

Vágólapra másolva!
Külföldről irányították a londoni és glasgow-i merényletkísérleteket kitervelő orvosokat - állítják a brit nyomozók. Az egyik elmélet szerint a robbantásokat egy vagy két ember találta ki, akik az NHS (brit egészségügyi szolgálat) alkalmazásába kerülve beszervezték a többieket. A fő gyanúsított az a két iraki orvos, akiket a glasgow-i repülőtéren fogtak el. Feltételezhetően ők vezették a két londoni robbanószerkezettel megpakolt Mercedest is. Rendőrségi források szerint a terrorista sejt minden ismert tagját elfogták már.
Vágólapra másolva!

Külföldön tervelték ki és onnan is irányíthatták a londoni és glasgow-i merényletkísérleteket - állítja a The Guardian brit nyomozókra hivatkozva. Brit hírszerzők azonban nem voltak hajlandók elárulni, hogy az irányító melyik országban volt. Az egyik elmélet szerint az összeesküvést egy vagy két ember tervelte ki, majd orvosokként legális munkát találtak Nagy-Britanniában az NHS (brit egészségügyi szolgálat) alkalmazásában. Itt szervezték be társaikat is. A letartóztatott nyolc gyanúsítottból hét orvos és orvostanhallgató, egy pedig labortechnikus.

A gyanúsítottak vízumai és munkavállalási engedélyei alapján azt feltételezik, hogy a merényletet egy éve vagy korábban tervelhették ki. Az MI5 brit elhárítás ugyan azt állítja, hogy semelyik gyanúsítottat sem figyelték korábban, az autókban talált mobiltelefonok alapján olyan adatokhoz jutottak, amelyek már szerepeltek az MI5, az MI6 brit hírszerzés és a GCHQ lehallgatószolgálat adatbázisaiban. Az al-Kaida-kapcsolatot azonban továbbra sem sikerült megállapítani.

Glasgow-t öngyilkos merényletnek szánták

Kedd éjszaka derült ki az is, hogy a nyomozók szerint a glasgow-i repülőtéren elfogott két iraki orvos vezette azt a két Mercedest is, amelyeket London belvárosában hatástalanítottak pénteken (ők próbáltak robbanóanyaggal teli Jeep Cherokee-t vezetni a glasgow-i repülőtér épületébe). Más terrorelhárítási források szerint a glasgow-i merényletet öngyilkos bombamerényletnek szánták, mert az elkövetők vélhetően tudhatták, hogy szorul a hurok, és pánikba eshettek.

Amennyiben ez beigazolódik, ez lenne az első alkalom, hogy - iraki mintára - autóba rejtett robbanószerkezettel, öngyilkos bombamerényletet kíséreltek meg Nagy-Britanniában. A nyomozók szerint az autóba rejtett robbanószerkezetre azért térhettek át a merénylők, mert korábbi merényletkísérletek után a gazdákat figyelmeztették: jelentsék, ha valaki nagyobb mennyiségű műtrágyát vásárol. A Londonban és Glasgow-ban használt benzin és a propángáz viszont könnyebben elérhető volt.

Irak miatt is dühös volt

Forrás: EPA

Hétköznapi terrorizmus

Az egyik Glasgow-ban elfogott feltételezett merénylő Bilal Abulla barátja, Shiraz Maher azt mondta a BBC Newsnight című műsorában, hogy Abdulla támogatta az iraki brit és amerikai csapatok elleni fegyveres lázadást. "Örült, amikor brit és amerikai katonákat öltek meg Irakban. Nagyon dühös volt, de nem csak Irak volt a motivációja: dühének sokkal szélesebbek az ideológiai alapjai" - mondta Maher.

Kedden egy iraki brit egyházi vezető, Andrew White azt mondta, korábban kapott figyelmeztetést egy állítólagos merényletről, amelyet Nagy-Britanniában akartak végrehajtani. Az üzenet a szíriai al-Kaida egyik vezetőjétől származott. "Az emberek, akik meggyógyítanak, meg fognak ölni titeket" - szólt a figyelmeztetés a The Independent szerint.

Mindenki megvan

Rendőrségi információk szerint a terrorista sejt minden ismert tagját sikerült elfogni. "Nincs nagy embervadászat" - mondta egy meg nem nevezett forrás a The Guardiannek. A lap úgy tudja, hogy a terrorveszély szintjét hamarosan az azonnali támadást jelző "kritikusról" az enyhébb "komolyra" csökkenthetik, ami azt jelenti: egy merénylet elkövetésének veszélye nagyon valószínű, de nem azonnali a fenyegetettség.