Kijárási tilalom a pakisztáni Vörös Mecsetnél

Vágólapra másolva!
Kijárási tilalmat vezetett be a pakisztáni kormány annak az iszlámábádi mecsetnek a környékén, ahol kedden több ember életét vesztette radikális diákok és rendőrök összecsapásában.
Vágólapra másolva!

A kijárási tilalmat a pakisztáni belügyminiszter helyettese jelentette be kedd éjszaka tartott sajtóértekezletén. Zafar Varais egyúttal fegyverletételre szólította fel a mecsetben tartózkodó diákokat, s figyelmeztette őket: a biztonsági erők mindenkivel végeznek, aki fegyverrel a kezében kísérli meg elhagyni az épületet vagy tűzpárbajt próbál kezdeményezni.

A zavargások akkor kezdődtek, amikor a tálibokat támogató egyik mecset mintegy 150, bottal felfegyverkezett diákja szembeszállt a környéket lezáró rendőrökkel, akik egy kormányhivatalt védtek. A tüntetők áttörték a kordont és négy tisztviselőt magukkal hurcoltak túszként. A biztonságiak könnygázt is bevetettek a diákok szétoszlatására, szem- és fültanúk szerint a körzetben fegyverropogás hallatszott.

Az összecsapások egyes jelentések szerint 9, más források szerint 12 halálos áldozatot követeltek, 140-en pedig megsebesültek.

A hatóságok mindeddig tartózkodtak attól, hogy fellépjenek a Lal Maszdzsid (Vörös Mecset) vallási elöljárói és diákjai ellen, mert attól tartottak, hogy öngyilkos merényleteket provokálnának ki. A radikális diákmozgalom célja a tálib társadalmi rendhez hasonló berendezkedés létrehozása.