Elbukta a kincstári bankkártyát Sarkozy felesége

Vágólapra másolva!
Visszaadta a francia államkincstár által a nevére kiállított bankkártyát Cécilia Sarkozy, a francia államfő felesége. A bírálók azt kifogásolták, hogy az állami pénzek költését ebben a formában senki sem tudja ellenőrizni. Sarkozy felesége eddig két vacsorát fizetett az adófizetők számlájára 401 euró (100 ezer forint) értékben.
Vágólapra másolva!

Cécilia Sarkozy, Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök felesége leadta a nevére szóló, az államkincstár által kibocsátott bankkártyát. Emmanuelle Mignon, az államfő kabinetfőnöke szerint ezzel a "polémiát kívánják lezárni".

"Én javasoltam a bankkártyát Cécilia Sarkozynek, mert azt gondoltam, ez a legegyszerűbb, leggyorsabb és legmodernebb módja hivatali kiadásainak - mint a protokollajándékok, virágok és reprezentációs költségek - kiegyenlítésére" - mondta Mignon. Hozzátette, hogy Cécilia Sarkozy eddig két vacsorát fizetett a kártyával 129 és 272 euró értékben.

A Le Canard enchaîné június 27-én megjelent számában kifogásolta, hogy az államfő felesége az államkincstár terhére költhet ellenőrizetlenül. Az állami bankkártya ügyében René Dosiere ellenzéki szocialista képviselő kedden intézett kérdést Francois Fillon francia miniszterelnökhöz.

Szerinte a leemelt összegeket sem a számvevőszék, sem a parlament nem ellenőrzi, ezért az ilyen gyakorlat nyugtalanságot kelt mindenkiben, aki az állami pénzek felhasználása miatt aggódik. A miniszterelnök a vitát kicsinyesnek minősítette, mert szerinte az "Élysée-palotában senki nem használ hitelkártyát személyes szükségleteire".