Csomagriadó miatt lezárták a Heathrow-t

Vágólapra másolva!
Komoly fennakadást okozott kedd délután a londoni Heathrow repülőtér forgalmában az egyik fő terminál lezárása és kiürítése egy gyanús csomag miatt. A Scotland Yard egyelőre hallgat.
Vágólapra másolva!

Egy gyanús csomag miatt lezárták a londoni Heathrow-t. A repülőtér teljes zárlata, amely még kedden kora este is tartott, a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőterének legnagyobb terminálját, a négyest érinti. Innen - néhány európai járaton kívül - elsősorban a British Airways (BA) légitársaság földrészeket összekötő járatai indulnak.

Biztonsági szempontból különösen érzékennyé teszi a 4-es terminált, hogy a BA napi mintegy száz amerikai járata is ezt használja. A terminál forgalmát leállították, és a hatalmas utascsarnokot teljesen kiürítették. Kedden késő délután több ezer utas és alkalmazott várakozott az épületen kívül.

A Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy a zárlat "eltart egy darabig". A BAA repülőtér-üzemeltető bejelentése szerint a biztonsági szervek úgy döntöttek, hogy a járatokra már bejelentkezett utasokat is megismételt biztonsági ellenőrzésnek kell alávetni, így a már a kapuknál várakozókat is kiterelték az épület elé.

A BAA felhívta a figyelmet, hogy a terminál forgalmában a nap további részében jelentős késésekre kell számítani. Előző nap két másik londoni repülőtér, a Stansted és a City termináljait kellett lezárni, szintén gazdátlan, gyanús csomagok miatt.

A brit kormány a hétvégi londoni és glasgow-i merényletkísérletek után a legmagasabbra, vagyis "kritikusra" emelte a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét. Ennek egyik eleme, hogy a repülőterek felé tartó járműveket rendszeresen megállítják és átkutatják, a terminálok elé pedig továbbra sem lehet személyautóval odaállni, annyi időre sem, ameddig az utasok kiszállnak. A parkolóházakba behajtó kocsik kormányait számos helyen olyan érzékelővel vizsgálják meg, amely robbanóanyag-részecskék kimutatására alkalmas.