Tarol az erotikus EU-reklám a YouTube-on

Vágólapra másolva!
Saját csatornát hozott létre az EU a YouTube-on. Az unió több reklámfilmet tett fel a videómegosztó oldalra. Az agrárpolitikáról és a balesetmegelőzésről szóló film keveseket érdekel, viszont a filmtámogatásokat elosztó uniós alap tevékenységét népszerűsítő erotikus képekből összevágott film vonzza az érdeklődést.
Vágólapra másolva!

Februárban az EU is feltűnt a YouTube-on, egyik filmjének pedig napi több mint 20 000 nézője van. A közös agrárpolitikáról és a balesetmegelőzésről szóló kisfilmek nem keltették fel a videómegosztó oldal látogatóinak érdeklődést, de az erotikus jelenetekben bővelkedő reklámfilmje nagy siker lett.

A négy 44 másodperces videót mozikba szánták, ezekkel reklámoznák azt az uniós alapot, ami sikerfilmek országok közötti népszerűsítését segíti elő. A négy film egyike - a "Film lovers will love this" (Filmzabálók zabálni fogják), amit játék- és mozifilmek szexuális tartalmú jeleneteiből ollózták össze - a "Let's come together" (Jöjjünk össze) szlogennel zár.

Bár az alkotók szerint a film az európai mozgókép dicsőítésének egy módja, az unióban többen szoftpornónak titulálták. Chris Heaton-Harris, a brit konzervatív párt uniós képviselője szerint elkészítésével az Európai Bizottság csak pazarolta az adófizetők pénzét: "Kétségtelenül vannak problémák az imázzsal, de nem hiszem, hogy egy internetre feltett 40 másodpercben összevágott pornófilm megoldást jelentene erre" - mondta.

Godfrey Bloom, a brit Függetlenségi Párt uniós képviselője giccsesnek és ízléstelennek nevezte a videót, majd hozzátette: "Olyan, mintha egy idős rokon próbálna jófej lenni, roppant zavarba ejtő." A Lengyel Családok Szövetségének egyik tagja azzal vádolta a bizottságot, hogy erkölcstelen eszközök felhasználásával népszerűsíti magát.

Martin Selmayt, az EU Bizottság szóvivője elmondta, rengeteg panasz érkezik Lengyelországból az intim jelenet miatt, amelyben két férfi szerepel - de nem ismerte el, hogy a filmmel kapcsolatban bármi vitatható lenne. Szerinte a szexjelenetek díjnyertes filmekből vett részletek voltak, a videó pedig a bizottság büszkeségét tükrözi a gazdag EU-s filmörökséggel kapcsolatban. "Az Európai Unió nem egy erényöv, hiszünk az alkotói kreativitásban és szabadságban" - tette hozzá.

http://www.youtube.com/v/koRlFnBlDH0

Szombaton az EU saját csatornát is létrehozott a YouTube-on (EUtube néven). Margot Wallstorm, az Európai Bizottság alelnöke elmondta: "A bizottság számára fontos, hogy minden lehetséges eszközt megragadjon az unió lakosaival történő kommunikáció megkönnyítésére". Az EUtube felhasználói közül senki sem kifogásolta a filmek tartalmát, ellenben azt igen, hogy a videók nagy része csak angolul nézhető meg. Persze a "Film lovers will love this" sóhajai mindenki számára érthetők.