Bin Laden 300 millió dollárból építette fel az al-Kaidát

Vágólapra másolva!
Az apjától örökölt 300 millió dollár állt Oszama bin Laden rendelkezésére nemzetközi hálózata, az al-Kaida felépítéséhez egy francia biztonságpolitikai lap szerint. A körözött terroristavezér a pénzből számos országban hívott életre, majd működtetett céghálózatot.
Vágólapra másolva!

A Geopolitique internetes kiadásában megjelent cikk azt állítja, hogy az al-Kaida létrehozója és első számú vezetője apai örökségből építette fel a több véres terrorakció elkövetésével vádolt nemzetközi szervezetét. A biztonságpolitikai lap 300 millió dollárra teszi az örökölt pénz nagyságát.

A szaklap a francia külföldi hírszerzés (DGSE) egy 2001. szeptember 13-i - az egyesült államokbeli terrortámadások után két nappal született - feljegyzésére hivatkozva írja mindezt. A pénznek köszönhetően - áll a cikkben - bin Laden kiterjedt nemzetközi céghálózatot tudott felépíteni. Többek között Szudánban, Egyiptomban, Libanonban, Kenyában, Afganisztánban, Bosznia-Hercegovinában hozott létre vállalkozásokat.

Pénzforrást képezett az al-Kaida feje számára a kábítószer-kereskedelem és az iszlám szervezetektől kapott támogatás is. A Geopolitique cikke állítja: a francia hírszerzés név szerint megnevezett két szaúd-arábiai üzletembert, akikről feltételezik, hogy támogatták bin Ladent. Az üzletemberek ügyvédei határozottan visszautasították a vádakat.