A legmagasabb szinten a brit terrorkészültség

Vágólapra másolva!
A legmagasabb, kritikus szintre emelték szombaton a terrorkészültség fokát Nagy-Britanniában. A pénteki merényletek megakadályozása után ennél még eggyel alacsonyabb szintű volt a készültség. A legmagasabbra emelt szint arra utalhat, hogy a hírszerzés küszöbönálló támadásról kapott figyelmeztetést.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb, "kritikus" szintre emelte szombaton a brit kormány a terrorkészültség fokát. A terrorfenyegetettség szintje eddig a második legmagasabb volt, amelynek "súlyos" a megjelölése. Ennek hivatalos leírása szerint "nagyon valószínű" terrormerénylet végrehajtása brit célpontok ellen.

A most elrendelt legmagasabb, "kritikus" szintű terrorriadót a kormány akkor léptetheti életbe, ha küszöbönálló, nagyon súlyos terrortámadásról kap hírszerzési figyelmeztetést, vagy az általános terrorveszély emelkedése ezt indokolja. E riasztási szint esetén lakossági kitelepítés is elrendelhető.

Terrortámadás volt a glasgow-i esetet

Szombaton a skóciai Glasgow repülőterének utascsarnokába próbált behajtani egy égő terepjáró. A támadás egyik elkövetője válságos állapotban van - mondta szombat este a skót nagyváros rendőrségének egyik vezetője. Willie Rae, a területileg illetékes strathclyde-i rendőrség főparancsnoka első hivatalos sajtótájékoztatóján elmondta: a rendőrség terrortámadásnak minősíti az incidenst, és kapcsolatot lát a glasgow-i repülőtéri merénylet, valamint a Londonban előző nap meghiúsított robbantási kísérletek között. A rendőrségi vezető felfedte: azt a kórházat, ahová a reptéri támadás egyik elkövetőjét beszállították, egy időre részlegesen kiürítették, mert gyanús tárgyat találtak, de ennek mibenlétét nem részletezte.

Lezárták a liverpooli repülőteret

Szombat este további intézkedésig lezárták a liverpooli John Lennon nemzetközi repülőteret. Ez a második nagy brit nemzetközi repülőtér, amelyen a nap folyamán leállították a forgalmat; előzőleg a glasgow-i légikikötőben függesztették fel a repülőgépek fel- és leszállását, miután két személy egy égő terepjáróval próbált betörni az utascsarnokba.

A Glasgow-tól keletre fekvő skóciai főváros, Edinburgh repülőterén folyamatos volt ugyan légiforgalom, de a rendőrség szombaton ezt a repülőteret is lezárta a magánjárművek elől; a légikikötőt további intézkedésig csak tömegközlekedéssel lehet megközelíteni. Közlekedési korlátozások léptek életbe a Londontól délre fekvő Gatwick repülőterén is.

Hajtóvadászat indult

Pénteken Londonban két súlyos robbantásos merényletet sikerült meghiúsítani. A rendőrség nagy erőkkel keresi azokat az embereket, akik elhelyezték a pokolgépekkel megrakott két autót London központjában: növelték a járőrök számát az utcákon, miközben detektívek nyomoznak a tettesek után.

A Scotland Yard nem kívánta kommentálni az amerikai ABC tévétársaságnak azt a jelentését, amely szerint a rendőrségnek jó minőségű tévéfelvétele van az egyik pokolgépes autó sofőrjéről. A Sky News hírtévé értesülése szerint egy rendőr az egyik pokolgéppel megrakott autóban talált egy mobiltelefont, amivel esetleg távolról lehetett volna felrobbantani a járműben lévő robbanószerkezetet.

A brit kormány egyik név nélkül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy nem volt előzetes értesülésük arról, hogy az al-Kaida terrorszervezet támadást tervezett volna Londonban. A The Times arról számolt be szombati számában, hogy a rendőrség két héttel ezelőtt olyan, a nemzeti terrorelhárító biztonsági hivatal által készített dokumentumokat osztogatott különböző éjszakai bárokban, amelyek autóba rejtett pokolgépes merénylet veszélyére figyelmeztettek.

Felderítők ugyanakkor tanulmányoznak egy iszlámista internetes honlapot, amelyen órákkal az autók megtalálása előtt azt sugallták, hogy Salman Rushdie indiai származású brit író lovaggá ütése miatt támadás lesz Nagy-Britanniában. A szélsőséges iszlámista honlapokat pásztázó amerikai székhelyű SITE hírszerző csoport azt közölte, hogy egy fórumon a következő szövegre bukkant: "Vágyik-e London az al-Kaida robbantásaira?" A szöveg úgy folytatódott, hogy "Allah útján közlöm a jó hírt, Londont találat éri majd". Egyelőre vizsgálják, hogy a szöveg kapcsolatba hozható-e a pénteken megtalált pokolgépekkel.