A CIA maffiózókkal akarta megöletni Castrót

Vágólapra másolva!
Amerika két leginkább keresett maffiózójával akarta meggyilkoltatni Fidel Castro kubai elnököt a CIA. Az amerikai hírszerzés kedden nyilvánosságra hozott archív irataiból kiderül, hogy méregtablettákkal próbálkoztak 1960-ban. A CIA családi ezüstjének is becézett 700 oldalnyi dokumentum több hasonló eset - külföldi vezető elleni merénylet, újságírók lehallgatása, betörések és lopások - részleteit tartalmazza az 1950-től a '70-es évek elejéig.
Vágólapra másolva!

Olcsó kalandregényekhez hasonló olvasmányélményt nyújt a CIA hidegháborús trükkjeit tartalmazó 700 oldalas dokumentumköteg, amelyből - egyebek mellett - kiderül, miként akarta az amerikai kormány eltenni láb alól Fidel Castro kubai elnököt - írja a The Times. Az eset részleteit a "maffia egy tagjának alkalmazása a Fidel Castro elleni gyilkossági kísérletben" nevű dokumentum írja le részletesen.

Richard Bissel CIA-ügynök 1960 augusztusában azzal fordult Sheffield Edwards ezredeshez, hogy vajon "rendelkezésére állnak-e eszközök, amelyekkel egy gengszter-típusú, érzékeny küldetést hajthatnak végre". Majd így folytatja: "a küldetés célpontja Fidel Castro".

Al Capone utódja

Johnny Rosellit próbálták az akcióba beszervezni, akiről a CIA úgy vélte, hogy egy bűnszövetkezet magas rangú tagja. Rosellit egy közvetítő kereste fel, és azt a fedősztorit mondta neki, hogy több nemzetközi vállalat is komoly veszteségeket szenved Kubában Castro miatt, és ezért hajlandók neki 150 ezer dollárt fizetni, ha eltávolítja a kubai vezetőt.

"Roselli számára egyértelművé tették, hogy az amerikai kormány nem tud az akcióról, és nem is szabad arról tudomást szereznie" - áll a dokumentumban. Rosellinek erről a New York-i Hilton Plaza Hotelben beszéltek először, de ő hűvösen fogadta az ötletet, ugyanakkor két másik magas rangú maffiataghoz irányította a CIA titkosügynökét.

Momo Salvatore "Sam" Giancana - Al Capone chicagói utódja - és Santos Trafficant az Egyesült Államok akkori körözési listáján szerepeltek. Giancana azt javasolta, hogy inkább mérgezzék meg Castrót, mert a fegyverekkel probléma lehet. Egy Juan Orta nevű, pénzügyileg lekötelezett kubai hivatalnok "hat darab halálos dózisú tablettát" kapott.

Olajoshordóba került

"Többheti sikertelen próbálkozás után azonban Orta megijedt, és bejelentette, kiszáll az akcióból. Javasolt egy másik személyt, aki többször is próbálkozott, szintén sikertelenül" - áll a CIA-iratokban. Az akciót végül lefújták a Disznó-öbölbeli kudarc után 1961-ben. Roselli holttestét 1976-ban találták meg egy olajoshordóban, Florida partjainál.

Az iratokból kiderül az is, hogy a CIA meg akarta gyilkoltatni Patrice Lumumba kongói miniszterelnököt, Rafael Trujillo tábornokot, a Dominikai Köztársaság diktátorát és René Schneider tábornokot, a chilei hadsereg parancsnokát. A CIA mindig tagadta, hogy köze lett volna a három férfi elleni sikeres merénylethez.

Michael Hayden, a CIA jelenlegi igazgatója azt mondta, azért rendelte el a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, hogy "bepillantást engedjen egy nagyon más kor nagyon más ügynökségének életébe" - írja a The Times.