Afganisztánban emelkedett az ópiumtermelés

2007.06.26. 0:39

Csaknem másfélszeresére emelkedett az ópiumtermelés tavaly Afganisztánban az azt megelőző évhez képest - áll az ENSZ kedden nyilvánosságra hozott idei jelentésében.

A közép-ázsiai országban felfutó ópiumelőállítás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 2006-ban világviszonylatban rekordot döntött a heroin egyik fő összetevőjének számító kábítószer termelése - állapította meg jelentésében az ENSZ kábítószer- és bűnügyi hivatala (UNODC).

A bécsi székhelyű szerv szerint míg 2005-ben 4100 tonna ópiumot termeltek Afganisztánban, 2006-ban már 6100 tonnányit. A közép-ázsiai ország ezzel 92 százalékosra növelte részesedését a világ ópiumelőállításából. 2000-ben ez az arány még 70 százalék volt, egy évtizeddel korábban pedig 52 százalék.

Az ópium alapanyagául szolgáló mák termesztésére használt földterület nagysága is jelentősen bővült: a 2005-ös 104 ezer hektárról 165 ezer hektárra. Mint azt az ENSZ-jelentés megjegyzi, az országban ezelőtt soha nem értek el ekkora kiterjedést a mákföldek, amelyeknek csaknem kétharmada egyébként a déli országrészben található.

Az ópiumtermelés központja vitathatatlanul Hilmend tartomány: egyedül itt több illegális szert állítanak elő, mint Afganisztán összes többi vidékén együttvéve. A jelentés összeállítói arra is kitértek, hogy a jelek szerint idén tovább nő a kábítószer-termelés volumene a muszlim országban.

A közép-ázsiaival ellentétes utat járt be Délkelet-Ázsia. 1998-ban még ebben a térségben volt a világ ópiumtermelést szolgáló mákföldjeinek kétharmada, de 2006-ra 12 százalékra apadt ez az arány.

Az UNODC a jelentésben megállapította azt is, hogy 2006-ban - immár a harmadik egymást követő évben - stagnált a kábítószer-használat mértéke. A tavalyi évben a világon megközelítőleg 200 millió ember - a 15-64 éves korosztály öt százaléka - használt kábítószert legalább egyszer, 80 százalékuk cannabisszármazékot, további bő tíz százalékuk valamilyen amfetaminszármazékot. Az ENSZ-hivatal adatai szerint mintegy 25 millió fogyasztó szenved súlyos kábítószer-függőségben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK