Zavarja az iraki kormányfőt a bagdadi gettósítás

2007.04.23. 12:43

Több iraki politikusnak - így a miniszterelnöknek - sem tetszik az, hogy az amerikaiak fallal vesznek körbe egy szunnita enklávét az iraki fővárosban. Az amerikaiak szerint azonban a fal "masszív biztonságérzetet ad", és nem mellesleg a negyedben bujkáló szunnita fegyveresek mozgását is ellenőrizhetővé teszi.

A Bagdadban tervezett biztonsági fal építésének felfüggesztése ellen szólalt fel Núri al-Máliki iraki kormányfő vasárnap. Az amerikai hadsereg utászai ugyanis rendkívüli biztonsági óvintézkedések közepette, éjszakánként azon dolgoznak, hogy fallal vegyenek körbe egy síita lakosú negyedek közé szorult szunnita szomszédságot az iraki fővárosban. Az amerikai hadsereg szerint a céljuk, hogy megelőzzék a két vallási irányzat hívei közötti összecsapásokat.

Az iraki politikusok szerint azonban az Azhamíja negyed körül épülő fal csak tovább fokozza a vallási feszültséget. A kormányfő vasárnap a berlini fallal vont párhuzamot. "Attól tartok, hogy ez a fal olyan következményekkel jár, amelyek más, általunk elutasított falakra emlékeztetnek majd minket" - közölte. Nincs egyedül ezzel a véleményével. A hét elején egy szunnita politikus is a fal ellen érvelt, azzal, hogy csak további erőszakot szül. A helyi lakosok is tisztában vannak vele, hogy a kerítés nem fogja enyhíteni a feszültséget.

A falat azonban megvédte az USA új bagdadi nagykövete. Ryan Crocker szerint az építmény "masszív biztonságérzetet ad". A negyedbe gyakran betörnek a szomédos síita környékek fegyveresei, és aknavetőkkel is lövik a szunniták lakta utcákat. A fallal ugyanakkor a negyedben meghúzódó fegyveres szunnita csoportok mozgását is felügyelhetnék a biztonsági erők.

Az amerikaiak április 10. óta dolgoznak a biztonsági falon, és a hónap végére tervezik befejezni az öt kilométer hosszú és 3,6 méter magas építményt. A negyedbe bejutni vagy a területet elhagyni csak a falon vágott, iraki katonák által ellenőrzött kapukon lehetne.

Hétfőn több merényletet is elkövettek Bagdadban. Egy a zöld zóna közelébe fekvő étteremben legalább hat, egy az iráni követség parkolójában elkövetett autóbombás robbantásban egy ember vesztette életét. Egy Moszul közeli kisvárosban, a főként keresztények lakta Tel Uszkufban tíz ember halt meg egy autós robbantásban. A településen ez volt az első merénylet a Szaddám-rezsim megdöntése óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK